Alejandro Valverde heeft zaterdag de achtste etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Spanjaard was in een heuvelachtige etappe de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton.

Valverde bleef na 195 kilometer van Linares naar Almadén Peter Sagan (tweede) en Danny van Poppel (derde) voor op een licht oplopend parcours. Steven Kruijswijk eindigde als tiende.

Voor de 38-jarige Valverde was het zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Afgelopen zondag schreef hij ook de tweede etappe op zijn naam. De Movistar-renner won in totaal al elf etappes in de Spaanse wielerronde.

In het algemeen klassement behield Rudy Molard de leiding. De Fransman zag zijn voorsprong op nummer twee Valverde wel slinken naar 37 seconden. De Duitser Emanuel Buchmann staat op 48 tellen derde.

Kruijswijk blijft op de negende plek de beste Nederlander in het klassement. Wilco Kelderman finishte ook in de eerste groep en bezet de zeventiende plek.

Zondag staat er een bergrit op het programma in de Vuelta. Dan rijden de renners over ruim 200 kilometer van Talavera de la Reina naar La Covatilla. De aankomst ligt op een klim van de buitencategorie.

Kopgroep neemt voorsprong van twaalf minuten

In de achtste rit moesten de renners onder meer een col van de derde categorie bedwingen. In de slotfase liep het parcours met stukken van maximaal 7 procent pittig op.

Direct na de start gingen Tiago Machado, Jorge Cubero en Héctor Sáez in de aanval. De Portugees en de twee Spanjaarden kregen de zegen van het peloton en reden vrijwel de hele dag vooruit.

Het trio bouwde een maximale voorsprong van meer dan twaalf minuten op. Voor onder meer Quick-Step Floors en Bora-Hansgrohe was dat het sein om zich op kop van het peloton te zetten.

Na de Alto de Españares, de col van de derde categorie, liep de voorsprong razendsnel terug. Op 6 kilometer van de meet zat het avontuur er voor Machado, Cubero en Sáez op, waarna alleen Tiesj Benoot probeerde weg te komen uit het peloton.

In de lastige slotkilometer nestelde Lotto-Jumbo zich op kop van het peloton, dat steeds verder uitdunde. Sagan ging de sprint van ver aan, maar Valverde passeerde de wereldkampioen in de laatste meters. Van Poppel werd op gepaste afstand derde.