Wilco Kelderman heeft in de zesde etappe van de Vuelta a España flink wat tijdverlies opgelopen. De kopman van Team Sunweb kwam donderdag op bijna twee minuten van ritwinnaar Nacer Bouhanni over de finish. De Fransman bleef Danny van Poppel voor in de sprint.

Kelderman werd op 19 kilometer van de finish getroffen door materiaalpech. De Barnevelder wist niet meer in de eerste groep terug te keren en zakte naar de zeventiende plek in het algemeen klassement.

Bouhanni was na 155 kilometer van Huércal-Overa naar San Javier de sterkste in de sprint van een groep van circa veertig renners. De Fransman hield Van Poppel (tweede) en de Italiaan Elia Viviani (derde) achter zich.

Voor Bouhanni betekende het zijn derde ritoverwinning in de Vuelta. Vier jaar geleden sprintte de Fransman van Cofidis twee keer naar een dagzege.

Kruijswijk beste Nederlander in klassement

In het klassement behield Rudy Molard de leiding. De Fransman heeft 41 seconden voorsprong op Michal Kwiatkowski (tweede) en 48 seconden op Emmanuel Buchmann (derde).

Steven Kruijswijk is de beste Nederlander in het klassement. De kopman van Lotto-Jumbo staat negende en heeft ruim een minuut achterstand op Molard. Kelderman staat bijna drie minuten achter op de rodetruidrager.

Vrijdag staat er een heuvelachtige etappe op het programma in de Vuelta. Dan rijdt het peloton over 185 kilometer van Puerto Lumbreras naar Pozo Alcón en worden er onderweg twee klimmetjes van de derde categorie aangedaan.

Porte gaat vroeg in aanval

In de zesde etappe kreeg het peloton een parcours met eveneens twee cols van de derde categorie voor de kiezen. De laatste beklimming lag op ruim 50 kilometer van de finish.

Direct na de start koos Richie Porte de aanval. De Australiër, die in het klassement al meer dan veertig minuten achterstand heeft, ging op avontuur met de Spanjaarden Luis Ángel Maté en Jorge Cubero.

Het trio kreeg de zegen van het peloton en bouwde een maximale voorsprong van ruim drie minuten op. Maté sprokkelde onderweg de punten voor de bergtrui en verstevigde de leiding in dat klassement.

Op 32 kilometer van de finish werden Porte en Maté weer ingerekend door het peloton. Cubero ging nog even alleen verder, maar de Spanjaard werd kort daarna ook gegrepen.

Vueltra-renners onderuit door paaltjes midden op de weg
32
Vueltra-renners onderuit door paaltjes midden op de weg

Waaiers breken peloton in stukken

In de slotfase van de etappe werd het nog behoorlijk onrustig. Op 25 kilometer werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, waarbij onder anderen Mike Teunissen en Tom Leezer betrokken waren.

Even later brak het peloton in stukken vanwege waaiers. Op dat moment werd Kelderman bovendien getroffen door materiaalpech, waardoor hij op anderhalve minuut van de eerste groep reed.

De ploeggenoten van Kelderman bij Sunweb probeerden hun kopman terug te brengen, maar ze slaagden er niet in om het verschil met de eerste groep te verkleinen.

In de sprint van de eerste groep ging Bouhanni van ver aan. Van Poppel probeerde nog terug te komen, maar de Nederlander kwam net tekort voor de ritzege.