Amalie Dideriksen heeft donderdag de derde etappe van de Boels Ladies Tour gewonnen. De Deense van Boels-Dolmans was na 129 kilometer van en naar Gennep de sterkste in de massasprint.

De 22-jarige Dideriksen bleef in de straten van de Limburgse plaats Lorena Wiebes (tweede) en de Belgische Jolien D'Hoore (derde) voor.

Floortje Mackay was een van de rensters die in volle sprint ten val kwam, maar zij bereikte net als alle andere betrokkenen - van wie de meeste weliswaar lopend - gewoon de finish.

Annemiek van Vleuten behield de leiding in het algemeen klassement. De Utrechtse van Mitchelton-Scott, winnaar van zowel de eerste (proloog) als de tweede etappe, heeft 29 seconden voorsprong op de Sloveense Eugenia Bujak.

Veel Nederlanders in de top

Ellen van Dijk (derde op 30 seconden van Van Vleuten), Lucinda Brand (vijfde op 32 seconden) en Anna van der Breggen (zesde op 33 seconden) doen ook nog volop mee om de eindzege.

In de derde etappe reed er lang een kopgroep van dertien renners voorop. Natalie van Gogh en de Australische renners Lauren Kitchen en Gracie Elvin hielden het het langst vol, maar uiteindelijk kwam alles weer samen.

De Boels Ladies Tour gaat vrijdag verder met een vlakke etappe over 124,3 kilometer van Stramproy naar Weert en de kans is groot dat opnieuw een sprinter aan het langste eind zal trekken.

De prestigieuze wielerkoers wordt zondag afgesloten met een individuele tijdrit. Van Vleuten is de regerend wereldkampioen op die discipline.