De Nederlandse wielerploeg Roompot-Nederlandse Loterij fuseert met het Belgische Veranda’s Willems-Crelan, zo is donderdag bekendgemaakt. De nieuwe formatie krijgt de naam Roompot-Crelan Cycling Team.

De ploeg gaat onder een Nederlandse licentie rijden, maar wordt gevestigd in België. Begin januari wordt de nieuwe formatie tijdens de Wooning zesdaagse van Rotterdam in Ahoy aan het publiek gepresenteerd.

Roompot-Crelan wordt net als de twee voorgangers geen WorldTour-ploeg. De fusieploeg hoopt op wildcards voor de Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España.

De dagelijkse leiding komt in handen van de Nederlander Michael Zijlaard en de Belgen Nick Nuyens en Chris Compagnie. De Nederlanders Erik Breukink, Michael Boogerd en Jean-Paul van Poppel krijgen de sportieve verantwoording.

Van Aert wordt kopman nieuwe ploeg

Boogerd en Zijlaard waren in 2015 al betrokken bij de oprichting van Team Roompot. Twee jaar later voegde Nederlandse Loterij zich als medenaamgever bij de ploeg. Roompot laat door de fusie het idee voor 100 procent een Nederlandse ploeg te willen zijn los. De selectie zal uit Nederlandse en Belgische renners bestaan.

Opvallendste naam in de selectie wordt wereldkampioen veldrijden Wout van Aert, die reed voor het overkoepelende Belgische Sniper Cycling van Veranda’s Willems-Crelan. De Belg wordt de kopman. De 23-jarige Van Aert liet zich dit jaar na het veldritseizoen nadrukkelijk in de voorjaarswedstrijden zien. Hij werd derde in Strade Bianche, negende in de Ronde van Vlaanderen en dertiende in Parijs-Roubaix. 

De bekendste naam van Roompot is Pieter Weening, al is nog niet bevestigd dat hij volgend jaar voor Roompot-Crelan zal rijden. De 37-jarige Weening won in 2005 een etappe in de Tour de France.

Fusie komt niet als verrassing

De fusie komt niet als een verrassing. Roompot was op zoek naar een nieuwe geldschieter, aangezien Nederlandse Loterij na dit seizoen stopt als cosponsor van de procontinentale wielerploeg.

Ook voor Veranda's Willems-Crelan, dat eveneens een procontinentale wielerploeg is, biedt de fusie uitkomst. Het Belgische team sprak eerder met Aqua Blue Sport over een overname, maar tot een akkoord kwam het niet. Met Roompot werd dus alsnog een geschikte fusiepartner gevonden.

Hoofdsponsor Roompot Vakanties, dat zich voorlopig voor één jaar aan het nieuwe team heeft verbonden, mikt op een impuls op de Belgische markt. "België is een duidelijke groeimarkt. Met de sponsoring van dit nieuwe team versterken we onze naam daar", aldus Laura Ligthart, director sales.