Wilco Kelderman is tevreden met zijn resultaat in de proloog van de Vuelta a España. De kopman van Team Sunweb eindigde zaterdag in Málaga als tiende op 22 seconden van de Australiër Rohan Dennis.

"Het is lekker om zo te beginnen", zei Kelderman na afloop van de proloog. Hij brak tijdens het Nederlands kampioenschap in juni voor de tweede keer dit jaar zijn sleutelbeen en is pas net hersteld van zijn blessure.

"Een enkele keer had ik nog wat angst bij het aansnijden van een bocht, maar het ging eigenlijk allemaal heel goed", aldus de Barnevelder. "Zeker het eerste deel van de tijdrit ging me prima af. Ik had totaal geen last van mijn sleutelbeen."

Met zijn tiende plaats deed Kelderman goede zaken in het algemeen klassement. "Eerlijk gezegd had ik ook gehoopt dat ik bij de eerste tien zou kunnen finishen, want ik voelde me gewoon dik in orde. Maar deze uitslag zegt niets. De komende weken wordt wel duidelijk of ik me kan meten met de top."

Ook Kruijswijk tevreden met resultaat

Ook Steven Kruijswijk keek met een goed gevoel terug op de proloog. De kopman van Lotto-Jumbo gaf 29 seconden toe op Dennis. "Ik ben tevreden met het resultaat", liet hij weten.

"Voor mij was het gewoon zo snel mogelijk finishen zonder veel risico’s te pakken in de paar lastige bochten", vervolgde Kruijswijk. "Je weet dat je niet meedoet voor de overwinning, maar het is altijd lekker om redelijk vooraan te eindigen ten opzichte van andere klassementsrenners."

De Nederlander tipte Richie Porte als topfavoriet voor de eindzege in de Vuelta, maar de Australiër stelde flink teleur. Porte, die verklaarde ziek te zijn geworden in de aanloop naar de Vuelta, eindigde op 51 seconden van Dennis net in de top honderd.

"Soms is hij kwetsbaar en dan constateer je dat hij gelijk al niet goed is", vertelde Kruijswijk, die zich zelf ook niet helemaal fit voelde. "Ik ben blij dat ik degelijk ben gestart, want de voorbije dagen voelde ik me echt niet goed. Of het nou toch nog de vermoeidheid was van de Tour, ik weet het niet, maar ik kwam niet echt op gang."

'Je weet dat de echte specialisten later komen'

Dylan van Baarle was op de vijfde plaats de beste Nederlander. De renner van Team Sky ging enige tijd aan de leiding, maar was uiteindelijk twintig seconden langzamer dan Dennis.

"Je weet dat de echte specialisten later komen en ik hield er ook wel rekening mee dat ik het toch niet van iemand als Rohan Dennis zou kunnen winnen", aldus Van Baarle. "Ik ben in de Vuelta met geen enkel ander doel dan voor onze kopmannen te rijden."

De Vuelta gaat zondag verder met een heuvelachtige etappe over 163,5 kilometer van Marbella naar Caminito del Rey.