Maximilian Schachmann heeft vrijdag de tweede etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. De Duitser van Quick-Step Floors was na 196 kilometer van Bonn naar Trier de sterkste in de sprint van een groepje van vier met daarbij ook de als derde geëindigde Tom Dumoulin.

Schachmann troefde in de laatste 100 meter naast Dumoulin de Sloveen Matej Mohoric (tweede) en de Duitser Nils Politt (vierde) op overtuigende wijze af.

De klassiekerspecialist nam tevens de leiding in het algemeen klassement over van zijn Colombiaanse teamgenoot Álvaro José Hodeg, die donderdag de eerste etappe op zijn naam had geschreven.

Schachmann heeft door de bonificatieseconden die hij op de streep bemachtigde vier seconden voorsprong op zowel Mohoric als Dumoulin en tien seconden op Politt.

Kopgroep van zeven teruggepakt

In de boeiende tweede etappe werd vlak na de eerste passage van de finish met nog zo'n 14 kilometer te gaan een kopgroep van zeven renners teruggepakt.

Op de beklimming van de Petrisberg maakte een groep met daarin Dumoulin zich los van het peloton. De Limburger trok bovenop de top door en kreeg Schachmann met zich mee.

Pas in de slotkilometers sloten Mohoric en Politt aan, waarna Dumoulin zich in de sprint liet insluiten en niet verder kwam dan de derde plaats.

De Ronde van Duitsland is voor Dumoulin zijn eerste koers sinds de Tour de France, waarin hij achter Geraint Thomas genoegen moest nemen met de tweede plaats.