De 73e editie van Ronde van Spanje gaat zaterdag van start met dertien Nederlandse renners. Lotto-Jumbo is met vijf Nederlanders hofleverancier in de laatste grote ronde van het jaar.

Team Sunweb start met drie Nederlanders. De vijf andere Oranjerenners zijn verdeeld over vijf verschillende ploegen.

Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman starten met klassementsambities in Málaga, waar zaterdag een proloog over acht kilometer op het programma staat.

Lotto-Jumbo-renner Kruijswijk krijgt daarbij de hulp van landgenoten Lars Boom, Tom Leezer, Bert-Jan Lindeman en Danny van Poppel. Team Sunweb-kopman Kelderman, die vorig jaar vierde werd in de Vuelta, heeft in Mike Teunissen en de debuterende Martijn Tusveld twee Nederlandse helpers.

Bauke Mollema start voor het eerst sinds 2013 in de Vuelta. De 31-jarige Nederlander gaat voor ritzeges en richt zich niet op het klassement. Bij Katusha start Maurits Lammertink aan zijn eerste Vuelta. Sebastian Langeveld zit in de selectie van EF Education. Dylan van Baarle is geselecteerd voor het achttal van Team Sky.

Jetse Bol begint in Málaga aan zijn tweede Ronde van Spanje. Hij maakte daarvoor in augustus de overstap van de Colombiaanse ploeg Manzana-Postobon naar het Spaanse Team Burgos-BH.