Johan Bruyneel is in de Verenigde Staten veroordeeld tot het terugbetalen van 1,2 miljoen dollar (circa 1 miljoen euro) aan de Amerikaanse overheid.

De 54-jarige Belg zou zich in zijn periode als manager van wielerploeg US Postal, met kopman Lance Armstrong, onrechtmatig hebben verrijkt met belastinggeld.

Bruyneel moet bovendien ook 369.000 dollar aan 'civil penalties' betalen. Dat zijn boetes die de overheid kan opleggen bij inbreuken op de wet. US Postal Service pompte tussen 2000 en 2004 in totaal 32,3 miljoen dollar in de wielerploeg.

De uitspraak is een uitvloeisel van een rechtszaak die Floyd Landis, ex-renner bij US Postal en klokkenluider in de dopingaffaire-Armstrong, in 2010 begon.

Zit tienjarige schorsing uit

De Amerikaanse overheid sloot zich drie jaar later aan bij die zaak, nadat Armstrong zijn dopinggebruik had toegegeven in het interview met Oprah Winfrey.

De gevallen wielerheld, die zijn zeven Tourzeges kwijtraakte en levenslang werd geschorst, ging in april akkoord met de terugbetaling van bijna 7 miljoen dollar.

Bruyneel zit momenteel een tienjarige schorsing uit, tot juni 2020. Hij heeft erkend dat er doping werd gebruikt in de wielersport en dat er dingen in zijn loopbaan zijn gebeurd waarvan hij zou willen dat ze anders waren verlopen.

Bruyneel en Armstrong

Bruyneel en Armstrong