Dylan Groenewegen heeft woensdag de 33e editie van de Veenendaal-Veenendaal Classic op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen zegevierde Annemiek van Vleuten 

De 25-jarige Groenewegen was na 191,5 kilometer de snelste in de massasprint in Veenendaal. Het is de derde keer dat de sprinter van Lotto-Jumbo de Nederlandse eendagskoers wint. In 2015 en 2016 was hij ook al de beste.

Met nog zo'n 20 kilometer en één beklimming van de Grebbeberg te gaan, had het peloton de laatste vluchters ingerekend. Daarop volgde een finale met veel demarrages. Michel Kreder en de Belg Dimitri Peyskens probeerden het in de slotkilometers, maar ze kregen hooguit tien seconden.

Onder aanvoering van Lotto-Jumbo kwam alles weer bij elkaar. In de sprint ging Groenewegen, die vorige maand in de Tour de France twee etappezeges boekte, van kop af op het laatste rechte stuk en bleef zijn landgenoot Wouter Wippert en de Noor Sondre Holst Enger voor.

Kort na de finish dankte Groenewegen tegenover Eurosport zijn ploeggenoten. "Het was best moeilijk om de koers onder controle te houden, maar de ploeg had er vertrouwen in. Gelukkig heb ik het af kunnen maken. Deze koers ligt me wel."

Van Vleuten wint eerste editie voor vrouwen

Voor de vrouwen was het pas de eerste editie van Veenendaal-Veenendaal. Na een rit over 137 kilometer versloeg de 35-jarige Van Vleuten in de eindsprint de één jaar jongere Poolse Malgorzata Jasinska.

Van Vleuten, die rijdt voor van Mitchelton-Scott, en Jasinska. waren in het laatste kwart van de koers weggereden uit het peloton en bouwden een voorsprong van ongeveer twee minuten op. Lorena Wiebes kwam als derde over de finish.