Jasper Stuyven heeft donderdag de vierde etappe van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De 26-jarige Belg reed in de absolute finale weg uit het peloton en hield in Ardooie knap stand tegen de aanstormende sprinters.

Stuyven demarreerde van kop af aan in de laatste bocht voor het ingaan van de laatste kilometer en de hardrijder van Trek-Segafredo kwam vlak voor de eerste renners van het peloton over de streep.

De Australische sprinter Caleb Ewan was op plek twee de eerste verliezer. De Tsjech Zdenek Stybar, de Duitser Rüdiger Selig en de Belg Timothy Dupont maakten de top vijf vol. Lotto-Jumbo werkte in de finale voor Dylan Groenewegen, maar de Nederlander kwam niet verder dan plek tien.

Woensdag lieten de sprintersploegen zich ook al verrassen, toen door een kopgroep van vijf renners. De Nederlander Taco van der Hoorn ging er met de ritzege vandoor.

Fabio Jakobsen sprintte donderdag niet mee in Ardooie. De 21-jarige Nederlander, maandag winnaar van de eerste etappe, stapte wegens ziekte af tijdens de vierde rit.

De Sloveen Matej Mohoric behoudt de leiderstrui. Hij heeft in het klassement na het pakken van een paar bonificatieseconden een voorsprong van drie tellen op de Belg Sean De Bie.

Roompot-Oranje Loterij rijdt weer heel aanvallend

Andrey Grivko, Dries De Bondt, Thomas Sprengers, Lukas Spengler en de Nederlander Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij hadden donderdag na een uurtje koers een voorsprong van ruim drie minuten op het peloton, maar die marge verdween als sneeuw voor de zon toen het tempo in de grote groep flink werd opgeschroefd.

Na de snelle hergroepering brak het peloton in twee en later drie stukken, maar met nog 67 kilometer zaten alle renners weer bij elkaar.

Dat was het sein voor Roompot-renner Nick van der Lijke om de aanval te kiezen en de Nederlander kreeg De Bondt, Alex Kirsch en Edward Planckaert met zich mee. Ook dit kwartet kreeg weinig ruimte, waardoor Mohoric en De Bie in de zogeheten Gouden Kilometer op 22 kilometer van de streep om de bonificatieseconden konden strijden. Klassementsleider Mohoric pakte vier seconden, waarmee hij twee tellen uitliep op zijn Belgische concurrent.

De sprintersploegen maakten zich vervolgens op voor een massaspurt, maar dat was buiten Stuyven gerekend. De Vlaming pakte met hulp van een teamgenoot een mooi gaatje in een S-bocht vlak voor het ingaan van de slotkilometer en dat leverde hem zijn eerste zege van 2018 op.

De vijfde etappe van de BinckBank Tour voert vrijdag over 204,4 kilometer van Sint-Pieters-Leeuw naar Lanaken. Ook deze rit is grotendeels vlak. De WorldTour-koers door Nederland en België duurt nog tot en met zondag.