Burgemeester Jan van Zanen en wethouder Klaas Verschuure van Utrecht zijn door de directie van de Vuelta a España uitgenodigd om te praten over de mogelijke start van de wielerronde in Utrecht in 2020.

Van Zanen en Verschuure zijn van 24 tot en met 26 augustus bij de Vuelta-start in Málaga voor overleg. De directie zei eerder op 25 augustus bekend te maken waar de Ronde van Spanje in 2020 van start zal gaan.

Verschillende partijen, waaronder de gemeente Utrecht, zien graag dat de Spaanse wielerronde in 2020 in Utrecht begint en vervolgens de provincie Brabant zal aandoen. De Provinciale Staten stemden in juni al in met een bijdrage van 2,1 miljoen euro die de Vuelta-start in Utrecht mogelijk moet maken. 

De provincie Brabant en de gemeenten Breda en Den Bosch hebben ook al met bijdrages ingestemd. Daardoor lijkt het financiële plaatje zo goed als rond.

Bovendien zal het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nog met een bedrag van 2,5 miljoen euro over de brug komen.

Een ploegentijdrit door Utrecht

Het plan is dat de Ronde van Spanje in de stad Utrecht begint met een ploegenpresentatie op donderdag 20 augustus en een ploegentijdrit daags erna.

Op de tweede koersdag start het peloton dan in Den Bosch, om via een grote boog via de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort weer in Utrecht te finishen. Breda moet als start- en finishplaats van de derde etappe fungeren, waarna de karavaan weer uit Nederland zal vertrekken.

De Vuelta begon in 2009 al eens in Nederland. Destijds was Assen de startplaats. Utrecht heeft in 2015 ervaring opgedaan met de organisatie van een grote ronde, het Grand Départ van de Tour de France vond toen plaats in de binnenstad.