Vincenzo Nibali heeft dinsdag voor het eerst uitgebreid gereageerd op zijn harde val in de Tour de France van vorige maand. De Italiaan heeft geen goed woord over voor de manier waarop sommige wielerfans zich tegenwoordig gedragen.

In de twaalfde Tour-etappe brak de 33-jarige Nibali zijn ruggenwervel door toedoen van een fan. De 'Haai van Messina' bleef op de door toeschouwers overbevolkte Alpe d'Huez hangen aan de riem van een fototoestel.

"Soms lijkt het net alsof wielrennen een soort circus is geworden en dat is niet acceptabel", zegt een furieuze Nibali dinsdag tegen Gazzetta Dello Sport. "Toeschouwers hebben vaak te veel alcohol op en doen alles om op televisie te verschijnen."

"Mensen staan soms midden op de weg te zwaaien met vlaggen, waardoor wij niks kunnen zien. Het is altijd maar bidden dat de weg voor ons opent. Naast de schade aan mijn gezondheid ben ik ook veel geld misgelopen. We hebben dus op twee fronten de prijs betaald voor deze wanorde."

Nibali bereidt zich voor op Vuelta

Nibali kwam wonderbaarlijk genoeg nog wel over de finish van de twaalfde etappe, maar kon zijn Tour vanzelfsprekend niet meer vervolgen. De renner van Bahrain-Merida hoopt dat wielerorganisaties in de toekomst meer rekening houden met het welzijn van de renners.

"Ik heb er even over nagedacht en het is eigenlijk te gek voor woorden", zegt Nibali. "Ik lag op de grond met enorme pijn en bij de finish kon ik niet eens van mijn fiets stappen. Daar werd tot mijn verbazing verteld dat ik drie maanden nodig zou hebben om volledig te genezen."

De Tour-winnaar van 2014 werd eind juli geopereerd en maakte enkele dagen geleden bekend dat hij wel fit genoeg is om op 25 augustus van start te gaan in de Vuelta a España.

"Van de Vuelta weet ik alleen dat het begint met een tijdrit, verder niks", zegt Nibali, die de Ronde van Spanje in 2010 op zijn naam schreef. "Ik zal de Vuelta maar gewoon ingaan zonder ambities voor het klassement, al weet ik niet of dat gaat lukken."