Het parcours van de olympische wegwedstrijd over twee jaar in Tokio is vooral voor klimmers weggelegd, zo bleek donderdag bij de presentatie in de Japanse stad.

De route loopt tegen de flanken van de befaamde Mount Fuji, met in de slotfase een lastige beklimming van de Mikuni Pass.

De top van die helling (6,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,6) ligt op 30 kilometer van de streep.

De start van de race is in het Musashinonomori Park van Tokio. De eerste 80 kilometers van de koers zijn redelijk vlak, waarna het langzaam naar een hoogte van 1.000 meter (Doushi Road) en een snelle afdaling van zo'n 15 kilometer gaat.

Finish op racecircuit Fuji Speedway

De vrouwen zetten vervolgens koers naar de finish. De mannen rijden een lus die deels tegen Mount Fuji, een iconische berg en toeristische trekpleister, ligt.

Na de beklimming van de Mikuni Pass volgt eerst nog de tweede beklimming van de kortere Kagosaka Pass, waarna er 21 kilometer gedaald wordt naar de finish op het Fuji Speedway-racecircuit.

Voor de vrouwen is een 137 kilometer lang parcours, met de Doushi Road en de Kagosaka Pass als voornaamste hindernissen, uitgestippeld.