Tejay van Garderen verruilt BMC na dit seizoen voor Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale. De 29-jarige Amerikaan tekent een contract voor een jaar bij de Amerikaanse wielerploeg.

"Dit is een nieuw hoofdstuk voor Tejay, misschien wel een nieuw boek. Ik denk dat wij het beste uit hem kunnen halen", zegt ploegbaas Jonathan Vaughters van EF-Drapac.

Van Garderen werd opgeleid door de toenmalige Nederlandse wielerploeg Rabobank. De klim- en tijdritspecialist fietst sinds 2012 voor BMC.

Dat fietsenmerk stopt na dit jaar als hoofdsponsor van de gelijknamige wielerploeg, maar blijft als fietsenleverancier van Dimension Data wel actief in het profpeloton.

"Het was ook tijd voor iets anders. Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van een Amerikaans team. Ik ben geen jong talent meer, maar ik denk dat ik nog veel te bieden heb", zegt Van Garderen, die in zijn jonge jaren samenwerkte met Vaughters.

Beste resultaten tussen 2012 en 2014

Van Garderen boekte zijn beste resultaten tussen 2012 en 2014. Zo won hij etappes in de Giro d'Italia en eindigde hij twee keer als vijfde in het eindklassement van de Tour de France (2012 en 2014).

De zoon van een Nederlandse vader en een Amerikaanse moeder schreef maandag nog de proloog van de Ronde van Utah op zijn naam.

Van Garderen is na Alberto Bettiol (eveneens Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Loïc Vliegen (Wanty-Groupe Gobert) en Damiano Caruso (Bahrain-Merida) alweer de vijfde renner die BMC verlaat.

De World Tour-licentie van de Zwitserse wielerploeg wordt per 1 januari overgenomen door het Poolse schoenen- en tassenmerk CCC. Kopman Greg Van Avermaet blijft de formatie in elk geval trouw.