De Nederlandse wielrensters hebben zondag in Glasgow naast de Europese titel op de weg gegrepen. Na een bizarre finale, waarin Anna van der Breggen op weg leek naar succes, ging het goud verrassend naar de Italiaanse Marta Bastianelli. Marianne Vos pakte nog wel zilver.

Voor topfavoriet Van der Breggen leek alles volgens plan de lopen. Ze reed met medevluchter Elisa Longo Borghini op weg naar de eindstreep, maar het duo werd in de laatste honderden meters tegen alle verwachtingen in nog bijgehaald door het peloton.

In de sprint die volgde was de 31-jarige Bastianelli duidelijk de snelste, waarmee ze voor een grote deceptie voor de sterke Nederlandse ploeg zorgde. Vos zorgde hoofdschuddend nog wel voor Nederlands eremetaal. Het brons ging naar de Duitse Lisa Brennauer.

Twee jaar geleden was Van der Breggen bij de eerste editie van het EK voor vrouwen nog wel de beste. Vorig jaar ging de Europese titel naar Vos.

Pittige koers ontbrandt laat

Het duurde zondag vrij lang tot de pittige koers door de straten van Glasgow echt ontbrandde. Er waren hier en daar wel vluchtpogingen, maar niemand slaagde erin een serieus gat te slaan.

Lucinda Brand, Floortje Mackaij en wereldkampioen Chantal Blaak hoorden namens de sterke Nederlandse ploeg tot degenen die in de aanval gingen, maar mede door een beroerde samenwerking met medevluchters vielen zij weer terug.

Met nog zo'n 30 kilometer te gaan werd het tempo flink opgevoerd en vooral Nederland speelde daar een belangrijke rol bij. Het bleek de opmaat voor een vinnige demarrage van Van der Breggen.

Nederland zorgt voor opmerkelijke situatie

Titelverdediger Vos opende namelijk 10 kilometer later de aanval, waarmee ze als springplank diende voor de Zwolse. Uiteindelijk sloten Mackaij, de Italiaanse Longo Borghini, de Britse Danielle Rowe en de Française Aude Biannic aan.

Daarmee leek Nederland gebakken te zitten, maar vervolgens deed zich een opmerkelijke situatie voor. In het peloton besloten de overige Nederlanders, onder wie Ellen van Dijk en Vos, namelijk vol op kop te gaan rijden.

Het gat van de vluchters werd daardoor rap kleiner. Van der Breggen wachtte verdere gevolgen niet af, sprong weg en kreeg alleen Longo Borghini mee.

Het duo had een flinke voorsprong en leek samen te gaan strijden om de Europese titel, maar gaf dat zeer verrassend nog weg door te veel met elkaar bezig te zijn. In de sprint die volgde was Bastianelli de beste.