Annemiek van Vleuten heeft zondag de Giro Rosa gewonnen. De 35-jarige Wageningse was al bijna niet meer te achterhalen in het klassement en bevestigde haar suprematie door de slotetappe te winnen.

In de laatste etappe legde het peloton ruim 120 kilometer af, waarbij zowel de start als finish in Cividale del Friuli was. Onderweg wachtte één beklimming van de eerste categorie.

Van Vleuten demarreerde 10 kilometer voor de finish en kwam solo over de finish. Lucinda Brand van Team Sunweb eindigde als tweede in de slotetappe, voor de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

In het klassement eindigde Van Vleuten met een voorsprong van 4.12 op de Zuid-Afrikaanse nummer twee Ashleigh Moolman. Amanda Spratt uit Australië besloot de Giro Rosa op 6.30 van de winnaar als derde. Brand eindigde als vierde in de eindstand en miste daardoor net het podium.

Van Vleuten is na Marianne Vos (drie keer) en Anna van de Breggen (twee keer) de zesde Nederlandse Giro Rosa-winnaar in de laatste acht jaar. Vorig jaar werd de kopvrouw van Mitchelton-Scott achter Van der Breggen en Elisa Longo Borghini derde.

Vijf dagzeges

Door de etappewinst van Van Vleuten kwam het totale aantal Nederlandse dagzeges in deze Giro Rosa op vijf. De Mitchelton-Scott-renner won eerder al de klimtijdrit en de koninginnenrit naar de Zoncolan en ook Vos en Kirsten Wild schreven een etappe op hun naam.

Van Vleuten was sinds donderdag, naar haar gewonnen tijdrit, in het bezit van de roze trui. Zowel Vos (ziek) als Wild (andere prioriteiten) stapte zaterdag niet meer op.