Team Sunweb heeft vrijdag de eerste etappe gewonnen van de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. De Nederlandse formatie was de sterkste in een ploegentijdrit over vijftien kilometer met start en finish in Verbania.

Ellen van Dijk, die als eerste de finish passeerde, mag zaterdag in de tweede etappe van start in de roze leiderstrui.

Sunweb bleef het Australische Mitchelton-Scott, de ploeg van Annemiek van Vleuten, slechts een seconde voor. De Nederlandse ploeg Boels-Dolmans eindigde op twaalf tellen als derde.

Naast Van Dijk bestaat de ploeg van Sunweb uit Lucinda Brand, Leah Kirchmannn, Juliette Labous, Liane Lippert, Julia Soek en Ruth Winder. Bij Boels-Dolmans rijden wereldkampioene Chantal Blaak en Amy Pieters.

WaowDeals, de derde Nederlandse formatie in de Giro Rosa, legde beslag op de zesde plaats. Het team van onder anderen Marianne Vos gaf 35 seconden toe op Sunweb.

Van der Breggen

De Giro Rosa telt in totaal tien etappes en duurt tot en met 15 juli. Zaterdag staat er een nagenoeg vlakke etappe over honderdtwintig kilometer van en naar Ovada op het programma.

Vorig jaar kroonde Anna van der Breggen zich voor de tweede keer tot eindwinnaar in de Giro Rosa. De olympisch kampioen doet dit jaar niet mee, omdat ze voor een andere voorbereiding op de WK kiest.