Chris Froome is "dankbaar en opgelucht" dat de internationale wielrenunie UCI hem maandag heeft vrijgesproken in de salbutamolzaak.

De 33-jarige renner van Team Sky moest zich de voorbije maanden verantwoorden voor de hoge dosis van het anti-astmamiddel dat vorig jaar tijdens de Vuelta a España bij hem was aangetroffen.

"Dit besluit is heel belangrijk voor mij en voor het team, maar ook voor het wielrennen", laat de viervoudig winnaar van de Tour de France in een eerste reactie weten.

"Ik ken de geschiedenis van deze sport, de goede en slechte kanten ervan. Ik heb mijn voorbeeldfunctie altijd heel serieus genomen en doe dingen altijd op de juiste manier. Ik meende het toen ik zei dat ik het tricot voor de winnaar altijd eer aan zou doen en dat mijn resultaten altijd zullen blijven staan."

Zaak-Froome schreeuwt aan alle kanten om uitleg UCI
142
Zaak-Froome schreeuwt aan alle kanten om uitleg UCI

Niets fout

Froome heeft naar eigen zeggen geen moment getwijfeld aan een goede afloop, simpelweg omdat hij wist dat hij helemaal niets fout had gedaan.

"Sinds mijn kindertijd worstel ik al met astma. Ik weet precies wat de regels zijn wat betreft de medicatie en gebruik mijn puffer alleen om de symptomen te bestrijden binnen de toegestane limieten. Natuurlijk moest de UCI de testresultaten uit de Vuelta onderzoeken. Helaas bleven de details van deze zaak niet vertrouwelijk, zoals wel had gemoeten. Meer dan wie dan ook snap ik de frustraties over hoe lang deze zaak duurde en de onzekerheid die het veroorzaakte."

Dit zijn de etappes van de Tour de France 2018
150
Dit zijn de etappes van de Tour de France 2018

Tour de France

Froome wil vanaf zaterdag als kopman van Team Sky op jacht gaan naar zijn vijfde Tour-zege, waarmee hij het record van Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain zou evenaren.

"Er staat na negen emotionele maanden nu eindelijk een streep onder deze zaak. We kunnen ons gaan focussen op de Tour de France", aldus Froome.

Het was in eerste instantie onzeker of Froome überhaupt wel van start mocht gaan in de Tour. Zondag meldde de Franse krant Le Monde dat de Brit door organisator ASO zou worden geweerd van de grootste en belangrijkste wielerkoers van het jaar.

De ASO beriep zich op een artikel in het eigen reglement waarin staat dat de organisatie "het uitdrukkelijk recht heeft om een renner uit te sluiten van deelname als deze het imago of de reputatie van het evenement zou kunnen schaden".

Team Sky diende tegen het startverbod een beroep in, dat dinsdagochtend zou worden behandeld door het Frans olympisch comité, maar nadat de UCI Froome vrijsprak zag de ASO geen reden meer om hem niet welkom te heten in Frankrijk.