Mathieu van der Poel is zondag in Hoogerheide op imponerende wijze Nederlands kampioen wielrennen op de weg geworden. De voormalig wereldkampioen veldrijden won na 221,6 kilometer de sprint van een uitgedund peloton.

Na een aantrekkelijke koers op de Brabantse wal, met tal van aanvallen, liep de titelstrijd uit op een sprint. Van der Poel, veldrijder/mountainbiker en wegrenner in dienst van Corendon-Circus, versloeg Danny van Poppel en titelverdediger Ramon Sinkeldam.

De prestatie van de 23-jarige Van der Poel was extra bijzonder, omdat hij eerder ook al deel uitmaakte van een kopgroep van vier man, die pas in de slotfase werd gegrepen. In de eindsprint op de licht hellende stroken bleek hij echter nog over voldoende reserves te beschikken.

Van der Poel treedt met zijn overwinning in de voetsporen van zijn vader Adrie, die eveneens na een wereldtitel in het veldrijden (1996) de nationale titel op de weg veroverde (1997).

Het rood-wit-blauw zal deze maand niet te zien zijn in de Tour de France. Van der Poel maakt geen deel uit van een WorldTour-ploeg en kiest er voorlopig voor om slechts een beperkt aantal wedstrijden op de weg te rijden.

Kopgroep

Nadat op het nagenoeg vlakke parcours in het westen van Brabant de vroege vluchters Brian van Goethem, Oscar Riesebeek (Roompot), Bert-Jan Lindeman (Lotto-Jumbo) en de clubrenners Joey van Rhee en René Hooghiemster met nog ruim 50 kilometer voor de boeg waren ingerekend, probeerde Van der Poel in zijn eentje weg te komen. 

De vlak bij finishplaats Hoogerheide geboren renner zag zijn poging stranden, maar een kwartiertje later wist hij zich samen met Jan Willem van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij), Dennis van Winden (Israel Cycling) en Danny van Poppel alsnog los te komen van het peloton.

Toen de voorsprong slonk besloot Van Poppel niet op zijn sprint te rekenen, maar het solo te proberen. De 24-jarige renner van Lotto-Jumbo zag zijn poging echter stranden en werd ingerekend door de rest van de kopgroep, waarna ook het peloton weer kon aansluiten.

Terwijl sprinters Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen afhaakten, vocht een groep van ruim twintig man in een sprint om de rood-wit-blauwe trui. Ondanks zijn inspanningen van eerder op de dag bleek Van der Poel op de laatste hellende strook met overmacht de sterkste.

Van der Poel heeft als veldrijder al een indrukwekende erelijst opgebouwd en heeft daarnaast zijn ambities uitgesproken richting de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor wil hij zich -omdat veldrijden geen olympische sport is- plaatsen als mountainbiker.