De Australische ploeg Mitchelton-Scott heeft zaterdag in Zuid-Limburg met overmacht de sprintkoers van de Hammer Series gewonnen. Lotto-Jumbo eindigde achter Quick-Step Floors als derde.

In de sprintwedstrijd moesten de renners acht rondjes van 12,4 kilometer rijden op een vlak parcours rondom het Tom Dumoulin Bike Park in de gemeente Sittard-Geleen. Naamgever Dumoulin deed zelf overigens niet mee.

Bij elke finishpassage waren er punten te verdienen. Deze werden per team bij elkaar opgeteld, omdat er bij de Hammer Series geen individuele maar een ploegzege uit de bus rolt.

Danny van Poppel vergaarde zaterdag als sprinter van dienst de meeste punten voor Lotto-Jumbo. Bij Mitchelton-Scott was de Australische spurter Caleb Ewan het meest productief door na de vijfde en de zesde ronde als eerste over de streep te komen.

Mitchelton-Scott kwam tot liefst 1.121 punten. Quick-Step Floors eindigde op gepaste afstand (715 punten) als tweede, terwijl Lotto-Jumbo 581 punten verzamelde. Team Sunweb eindigde met 262 punten als negende.

Hammer Chase

De Hammer Series bestaat uit een klimwedstrijd, een sprintkoers en een ploegachtervolging. Bahrain-Merida won vrijdag de klimkoers rond de Vaalserberg.

Zondag is de afsluitende 'Hammer Chase'. De teams leggen drie rondes af op hetzelfde parcours als de sprintkoers van zaterdag. De startvolgorde van de ploegen is gebaseerd op een gecombineerd klassement dat opgemaakt wordt op basis van uitslag van de klim- en sprintkoers.

Quick-Step, dat derde werd in de klimkoers, start als nummer één uit het tussenklassement als eerste, waarna de andere teams in de achtervolging moeten. Bahrain-Merida begint op 30 seconden als nummer twee aan de 'Hammer Chase', terwijl Lotto-Jumbo als derde van start gaat, 58 seconden na Quick-Step.

Mitchelton-Scott werd vrijdag slechts tiende in de klimkoers en start daardoor als vierde, gevolgd door Bora-hansgrohe, Lotto Soudal, Team Sky en BMC.

De ploeg die na 37,2 kilometer als eerste met vier renners over de finish is gekomen, is de winnaar van de tweede editie van de Hammer Series in Limburg.