Bahrain-Merida heeft vrijdag de klimwedstrijd van de Hammer Series gewonnen. De wielerploeg hield Lotto Soudal en Quick-Step Floors achter zich. Tom Dumoulin stond ook aan de start in Limburg, maar maakte de wedstrijd niet af. 

De Nederlander van Team Sunweb reed in Limburg zijn eerste wedstrijd na de Giro d'Italia. Dumoulin eindigde de eerste grote ronde van het jaar afgelopen zondag op de tweede plek achter Chris Froome.

Bij de klimwedstrijd van de Hammer Series, waarin de renners elf rondes van zeven kilometer moesten afleggen, stapte Dumoulin al na twee ronden af. Sam Oomen bleef wel in koers en hielp Sunweb aan de zevende plek, achter BMC.

"Het was slecht weer en het ging van begin af aan volle bak, waardoor mijn benen direct ontploften", zei Dumoulin tegen het Limburgse L1. "Vorig jaar ging het nog wel goed, maar dit jaar zat het er niet in."

Bahrain-Merida

De zege ging dankzij een sterke Mark Padun naar Bahrain-Merida. De Oekraïner bezorgde zijn ploeg de meeste punten door liefst vijf van de elf ronden te winnen, terwijl ook de Italiaan Sonny Colbrelli een belangrijke bijdrage had aan de zege.

Bahrain-Merida eindigde met een indrukwekkend puntenaantal van 1371, een stuk meer dan naaste belager Lotto Soudal (973 punten) en nummer drie Quick-Step (781).

Lotto-Jumbo eindigde de klimwedstrijd op de vijfde plek dankzij een goede laatste ronde van Koen Bouwman en Maarten Wynants. Team Sky, dat vorig jaar de eerste editie van Hammer Series won, eindigde als vierde.

De Limburgse wielerkoers bestaat uit een klimwedstrijd, een sprintetappe en een ploegachtervolging. Die laatste twee onderdelen staan respectievelijk zaterdag en zondag op het programma, maar dan komen Dumoulin en Oomen niet meer in actie.