De vrouwenkoers van de Vuelta a España gaat dit jaar voor het eerst over twee etappes. Er wordt een ploegentijdrit gereden en een etappe door het centrum van Madrid.

Dat maakte de organisatie donderdag bekend, ruim twee maanden voor de start van de Vuelta voor mannen. De vrouwenkoers WNT Madrid Challenge werd in 2015 voor het eerst georganiseerd. Het was tot dit jaar een eendagswedstrijd.

Op zaterdag 15 september leggen de rensters een ploegentijdrit van 14 kilometer af in Boadilla del Monte nabij Madrid. Een dag later volgt een vlakke etappe in de Spaanse hoofdstad.

"Hiermee verstevigen we onze betrokkenheid bij het vrouwenwielrennen", laat de Vuelta weten. "De WNT Madrid Challenge wordt een vast onderdeel van de kalender als een van de laatste evenementen van het jaar in de UCI Women's World Tour."

Tour en Giro

Met een meerdagse vrouwenkoers volgt de Vuelta het voorbeeld van de Tour de France en de Giro d'Italia. La Course in Frankrijk omvatte vorig jaar voor het eerst twee etappes, waarin Annemiek van Vleuten de sterkste bleek.

De Giro Rosa wordt de laatste jaren begin juli verreden en kent een wisselend aantal etappes. Meestal rijden de vrouwen circa tien dagen door Italië.

De afgelopen twee jaar werd de Madrid Challenge gewonnen door de Belgische Jolien D'Hoore. Bij de eerste editie in 2015 was de Amerikaanse Shelley Olds de beste.

De 73e editie van de Vuelta voor mannen begint op 25 augustus in Malaga en eindigt net als de vrouwenkoers op 16 september in Madrid.