Tom Dumoulin gaat tweede worden in het algemeen klassement van de Giro d'Italia. De Nederlandse titelverdediger slaagde er in de twintigste en voorlaatste etappe niet in om Chris Froome uit de roze leiderstrui te rijden.

Dumoulin probeerde op de slotklim naar skioord Cervinia enkele keren Froome van zich af te schudden, maar die bleef relatief eenvoudig in zijn buurt.

De ritzege ging naar de Spanjaard Mikel Nieve, die al vroeg weg reed uit een omvangrijke kopgroep. Robert Gesink maakte ook deel uit van de vlucht van de dag en werd op ruim twee minuten van Nieve tweede.

Zondag staat er nog een vlakke etappe op het programma in en rond Rome, waarin normaal gesproken geen tijdsverschillen in het klassement zullen worden gemaakt.

Het wordt voor Froome zijn eerste eindzege in de Giro d'Italia en na de Tour de France en de Vuelta a España zijn derde in een grote ronde op rij, waarmee hij legendes Eddy Merckx en Bernard Hinault evenaart.

Dumoulin supertrots na 'zwaarste koers ooit'
112
Dumoulin supertrots na 'zwaarste koers ooit'

Rustig

De etappe van zaterdag kende in tegenstelling tot die van vrijdag aanvankelijk een rustig koersverloop.Een grote groep van 28 man kreeg een vrijgeleide van het peloton.

Onder hen waren vier Nederlanders: naast Gesink ook Maurits Lammertink, Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman. Op weg naar de top van de eerste col, de Tsecore, dunde de groep al snel uit. Bovenop waren er nog negen koplopers, onder wie Gesink en zijn ploeggenoot bij Lotto-Jumbo Bouwman.

Gesink kon echter op de tweede beklimming van de dag na een versnelling van Nieve ook niet meer volgen. De Spanjaard van Mitchelton-Scott was de beste klimmer van de groep en kwam alleen boven op de Col de Saint Pantaléon.

Materiaalpech

Gesink volgde inmiddels in een eerste achtervolgende groep op ruim twee minuten. Hij kreeg materiaalpech, maar haalde vervolgens al zijn mede-achtervolgers nog in. Alleen Nieve bleef buiten bereik, het verschil was meer dan twee minuten.

In het peloton barste het vuurwerk los op de slotklim in het bergdorp Cervinia. In een ultieme poging zijn titel alsnog te prolongeren ging Dumoulin zes kilometer voor de finish een aantal keer op de pedalen staan, maar Froome keerde steeds op de voor hem zo herkenbare manier terug.

Thibaut Pinot was het grootste slachtoffer van de dag. De Fransman kon het tempo van de toppers op de Tsecore al niet meer bijbenen en verloor zijn derde plaats in het klassement. Die is nu voor de Colombiaan Miguel Angel Lopez.