Hoewel Tom Dumoulin vrijdag sterk reed in de negentiende etappe van de Giro d'Italia, is de titelverdediger terneergeslagen na de machtsgreep van Chris Froome. De Brit lijkt op weg naar de eindzege.

"Het was een verschrikkelijke dag. Sky was erg sterk vandaag. Er was niets aan te doen. Ik had de benen niet om Froome te volgen, hoewel ik heel goed reed. Maar hij reed supergoed. Ik wist dat Sky met iets speciaals bezig was", aldus Dumoulin.

In finishplaats Bardonecchia kwam Dumoulin uiteindelijk op 3 minuten en 23 seconden van dagwinnaar Froome binnen, waardoor hij in het klassement als nummer twee veertig seconden toegeeft. Er staat zaterdag nog één serieuze bergrit op het programma.

"Er zijn vreemdere dingen gebeurd, maar het wordt heel moeilijk", was het enige wat een zeer teleurgestelde Dumoulin over zijn kansen op de eindzege te zeggen had.

Oude oma 

Froome koos met nog tachtig kilometer voor de boeg op de loodzware Colle delle Finestre de aanval. De viervoudig Tour-winnaar pakte vooral in de afdaling tijd op zijn eerste achtervolgers, onder wie dus Dumoulin.

"Bergop reed Froome al bij me weg, maar in de afdaling heb ik twee keer de keuze gemaakt om op Sébastien Reichenbach te wachten, want hij wilde wel meerijden", doelde Dumoulin op de knecht van klassementsrenner Thibaut Pinot. "Achteraf was dat misschien een verkeerde keuze."

De Limburger merkte dat Reichenbach, die in tegenstelling tot mede-achtervolgers Miguel Ángel López, Richard Carapaz en in mindere mate Pinot wél bereid was kopwerk te doen, vooral bergaf niet hetzelfde niveau had als hijzelf.

"Ik rijd net zo hard naar beneden als Froome en Reichenbach daalt als een oude oma. Ik moest iedere keer op hem wachten. Misschien had ik dat niet moeten doen, maar dan had ik alles in m'n eentje moeten doen."

Drie beklimmingen

Het peloton rijdt zaterdag nog één zware Giro-etappe. Er wordt dan 214 kilometer afgelegd tussen Susa en Breuil-Cervinia met drie beklimmingen van de eerste categorie. Zondag volgt de vlakke slotrit met start en finish in Rome.

Als Froome in de komende dagen standhoudt, dan wint hij na de Tour en de Vuelta zijn derde grote ronde op rij. Daarmee zou de kopman van Sky legendes Eddy Merckx en Bernard Hinault evenaren.