Tom Dumoulin hoopte woensdag in aanloop naar het beslissende drieluik in de bergen op een rustige etappe in de Giro d'Italia, maar zoals eigenlijk altijd deze ronde gaven de renners vol gas.

"Het was weer ellende, het was vandaag één lange finale van 155 kilometer", aldus Dumoulin in finishplaats Iseo, waar de regen met bakken uit de hemel viel. "Het houdt maar niet op, ik geloof dat de kopgroep het nog geen enkele dag gered heeft tot de streep."

In de overgangsetappe van 155 kilometer regende het aanvallen en ontstonden er ook verschillende kopgroepjes, maar die kregen allemaal amper ruimte. Uiteindelijk draaide de rit uit op een massasprint die gewonnen werd door Elia Viviani.

"Het peloton zat vandaag wel echt op z'n knieën, er vielen constant gaten", zegt Dumoulin. "We hebben het twee dagen relatief rustig aan gedaan met een rustdag en een tijdrit en dan raak je toch uit je ritme, dat merkte ik zelf ook."

"Maar toch denkt iedereen: de andere renners hebben het nog slechter dan ik. En dan gaan ze maar aanvallen."

Peloton

Dumoulin zat uiteindelijk net als alle andere klassementsrenners veilig in het peloton, waardoor de titelverdediger donderdag met een achterstand van 56 seconden op rozetruidrager Simon Yates aan de bergetappe naar skioord Prato Nevoso begint.

Vrijdag en zaterdag staan er ook nog loodzware ritten op het programma in het noorden van Italië. Daarin moeten de renners meerdere zware cols over.

"Ik verwacht dat de verschillen donderdag nog niet zo groot worden, maar vrijdag en zaterdag wordt het hels", aldus Dumoulin.

De achttiende etappe begint donderdag om 12.10 uur. Na een veelal vlakke aanloop is de bijna veertien kilometer lange klim naar finishplaats Prato Nevoso de enige grote hindernis van de dag.