Fabio Aru en Diego Ulissi zijn na de tijdrit in de Giro d'Italia tegen een tijdstraf aangelopen. Beide coureurs van UAE-Team Emirates klokten een scherpe tijd, maar werden teruggezet omdat ze te lang achter een andere renner hebben gereden.

Aru eindigde aanvankelijk als zesde op 37 seconden achterstand van etappewinnaar Rohan Dennis. De kopman van UAE-Emirates, die eerder al tientallen minuten verloor, kreeg daar echter twintig seconden bij opgeteld. Hij zakt daardoor naar de achtste plaats.

Ulissi wordt nog zwaarder gestraft. Hij kreeg liefst twee minuten bij zijn tijd opgeteld, omdat hij onderweg kop over kop reed met zijn voor hem gestarte ploeggenoot Valerio Conti. Ook die krijgt twee minuten straf. Ulissi zakt daardoor uit de top tien en vindt zijn naam nu terug op de 45e plaats in de rituitslag.

Behalve het drietal van UAE-Emirates werden ook Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Remi Cavagna (Quick-Step Floors) bestraft met dertig seconden.

Videobeelden

De jury kwam tot het oordeel na bestudering van de beelden die door de helikopter werden gemaakt en de televisiebeelden. Er wordt dit jaar gebruik gemaakt van een soort videoscheidsrechter voor dit soort gevallen.

Volgens juryvoorzitter Randall Shafer zijn de straffen gebasseerd op de tijd die de renners hadden gewonnen met hun ongeoorloofde praktijken. "Bij de een was het verschil in snelheid enorm, bij de ander wat minder", zegt hij tegen Cyclingnews. "Andere coureurs hebben we bestraft omdat iedereen kon zien wat ze hadden gedaan."

De ploegleiding van UAE-Emirates stelt in een reactie op de straffen dat het absoluut niet de bedoeling was om te stayeren. Desondanks zijn alle straffen geaccepteerd.