De internationale wielrenunie UCI stopt al in 2019 met de ploegentijdrit bij de wereldkampioenschappen op de weg. In september van dit jaar wordt bij de WK in het Oostenrijkse Innsbruck voor het laatst de race tegen de klok voor teams gehouden.

De UCI meldt maandag dat het programma voor de WK van 2019 in het Engelse Yorkshire wordt herzien, maar garandeert maximale duidelijkheid voor de nationale bonden en de renners.

Vorig jaar maakte de UCI tijdens de WK in het Noorse Bergen al bekend dat de ploegentijdrit vanaf 2020 wordt geschrapt. Het is nog niet bekend welk onderdeel de chronorace zal vervangen.

De tijdrit voor merkenteams werd in 2012 voor het eerst georganiseerd op de WK op de weg. De animo om deel te nemen was de afgelopen jaren niet bijster groot.

Vorig jaar deden er in Bergen slechts elf WorldTour-teams mee aan de ploegentijdrit. Team Sunweb, met onder anderen Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen in de gelederen, veroverde de wereldtitel bij de mannen.

Ook bij de vrouwen was Sunweb de sterkste. Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Sabrina Stultiens en Ellen van Dijk maakten deel uit van die ploeg.