Antwan Tolhoek heeft dinsdag indruk gemaakt in de Ronde van Californië. De 24-jarige Zeeuw, die vanwege knieklachten bijna drie maanden geen koersen reed, eindigde als vierde in de tweede etappe van de Ronde van Californië. Egan Bernal won de bergrit en pakte de leiderstrui.

Op de pittige slotklim van 12 kilometer naar Gibraltar Road probeerde Tolhoek aan te klampen bij de ontsnapte Bernal, maar dat was net te hoog gegrepen.

De renner van Lotto-Jumbo kwam dertig seconden na de 21-jarige Colombiaan over de finish en moest ook de Pool Rafal Majka (tweede) en de Brit Adam Yates (derde) voor zich dulden.

Tolhoek werd eind vorig jaar nog twee maanden geschorst door Lotto-Jumbo nadat hij met nog twee renners zonder medeweten van de ploegleiding slaapmedicatie had gebruikt. Door een knieblessure moet hij nog langer aan de kant staan.

"Na drie maanden blessureleed is dit een gevoel dat ik koester", zegt Tolhoek, die in de eerste rit twintigste werd. "Ik heb alles gegeven en tot de laatste kilometer had ik hoop Bernal bij te halen en de leiding in het klassement te pakken, maar ik kwam er net niet bij."

Bernal

Bernal, die eind vorige maand al de individuele tijdrit in de Ronde van Romandië op zijn naam schreef, heeft in het algemeen klassement 25 seconden voorsprong op naaste belager Majka en veertig seconden op nummer vier Tolhoek.

De Ronde van Californië duurt nog tot en met zaterdag. Vorig jaar jaar ging de eindzege in de WorldTour-koers naar George Bennett van Lotto-Jumbo, die dit jaar niet meedoet. De Nieuw-Zeelander geeft de voorkeur aan de Giro d'Italia.