Tom Dumoulin heeft prolongatie van zijn eindzege in de Giro d'Italia nog zeker niet uit zijn hoofd gezet. De kopman van Team Sunweb staat op de tweede rustdag derde in het algemeen klassement.

"Ik zal moeten vechten, elke dag", zegt Dumoulin maandagavond tijdens een persconferentie in zijn hotel.

Vorig jaar bevond Dumoulin zich tijdens de tweede rustdag van de Giro in een vergelijkbare situatie. Ook toen was de Limburger de nummer drie van het klassement, achter Nairo Quintana en Thibaut Pinot.

Nu moet Dumoulin het Mitchelton-Scott-duo Simon Yates en Esteban Chaves voor zich dulden. Zijn achterstand op klassementsleider Yates is momenteel met 38 seconden acht seconden groter dan de achterstand die Dumoulin in 2017 op Quintana had.

"Bovendien had ik vorig jaar nog het vooruitzicht van twee lange tijdritten, nu moet ik het doen met een middellange race tegen de klok. Ik kan dus onmogelijk zo veel tijd pakken als verleden jaar", kijkt Dumoulin vooruit.

Tijdrit

Volgende week dinsdag is de tweede en laatste tijdrit van deze Giro, over 34 kilometer. Dumoulin acht het realistisch dat hij daar twee minuten op Yates pakt.

"Dat kan, maar het hangt af van mijn benen", aldus de wereldkampioen tijdrijden. "Als ik alles geef in de tijdrit en naderhand geen spijt heb van de dingen die ik heb gedaan, dan zien we wel wat er uitkomt. Ik ben niet nerveus, maar het is een feit dat het moeilijk zal worden."

De 25-jarige Yates kwam in een grote ronde nooit verder dan een zesde plaats in het eindklassement (in de Vuelta van 2016). De prestaties van de Brit in de huidige Giro verrassen Dumoulin echter niet.

"Hij heeft in koersen van een week al laten zien dat hij een hoog niveau kan vasthouden. Nu bewijst hij dat hij het negen dagen kan, en misschien wel langer."

Zoncolan

Yates zal Dumoulin in de bergen proberen aan te vallen. Bijvoorbeeld op zaterdag, als een zware test op de gevreesde Zoncolan wacht. Dumoulin put het nodige vertrouwen uit de rit van afgelopen zondag naar de Gran Sasso, waar hij de schade ten opzichte van Yates kon beperken tot twaalf seconden.

"In die beklimming was mijn gevoel veel beter dan eerder op de Etna. Toen vond ik het zelfs teleurstellend, al kon ik nog steeds de besten volgen", zei Dumoulin. "De Zoncolan kan me niet verrassen, al ken ik die berg alleen van televisie. Hij is steil en lang."

Dinsdag staat de tiende etappe van de Giro op het programma, een heuvelachtige rit met een vlak slot over 239 kilometer tussen Penne en Gualdo Tadino.