Robert Gesink zat donderdag in de eerste serieuze bergrit van de Giro d'Italia mee in de vlucht van de dag en dacht zelfs even aan de dagzege, maar de renner van Lotto-Jumbo merkte dat nog weinig ruimte kreeg van de klassementsrenners.

De 31-jarige Gesink stookte aan de voet van de slotklim naar de Etna zelf het vuurtje op en demarreerde uit de kopgroep.

"De voorsprong op de achtervolgers liep steeds terug en ik weet een beetje wat ik kan rijden op zo'n klim, gedurende een bepaalde tijd. Dus ik dacht: als ik mijn tempo kan rijden, laten ze me misschien gaan en dan kan ik dat volhouden", blikt hij terug.

Gesink kreeg echter geen ruimte en moest later lossen bij de overgebleven koplopers. Hij werd bijgehaald door de groep met de klassementsrenners, onder wie titelverdediger Tom Dumoulin. "Het was nog een beetje vroeg in de Giro voor een dagsucces", aldus de Lotto-Jumbo-renner.

"Veel klassementsmannen waren mee, er zijn nog veel belangen. Op zich was ik wel goed en ik kon nog wat voor George Bennett betekenen en voor Dumoulin natuurlijk'', lacht hij. "Het was het laatste wat er nog in zat. George riep om tempo te maken en toen reed ik de 'hut' leeg.''

Tevreden

De Varssevelder, die deze Giro zijn zinnen heeft gezet op een ritzege, eindigde donderdag als 29e op ruim drie minuten van de Colombiaanse ritwinnaar Esteban Chaves.

"Op zich ben ik tevreden over mijn niveau. Het was ook goed voor George, die vierde wordt en goede zaken doet voor het klassement. Ik kijk uit naar de rest van de Giro", aldus Gesink, die twee jaar geleden een rit in de Vuelta won.

Zijn ploeg Lotto-Jumbo won deze Giro al een etappe, want Enrico Battaglin kwam woensdag in de vijfde rit knap als eerste over de streep. De Italiaan (28) was de sterkste renner van een uitgedund peloton na een lastige finale op Sicilië.

De Giro gaat vrijdag verder met een vlakke etappe over 159 kilometer van Pizzo naar Praia a Mare. Het peloton vertrekt om 13.30 uur en de finish wordt niet voor 17.00 uur verwacht.