Lotto-Jumbo-renner Enrico Battaglin kon woensdag zijn geluk niet op nadat hij voor de derde keer in zijn carrière een ritzege had geboekt in de Ronde van Italië.

“Ik ben erg blij met deze zege", aldus Battaglin, die ook een Giro-etappe won in 2013 en 2014. "Mijn laatste overwinning dateerde al weer van vier jaar geleden, ook in de Giro. Dat ik hier wederom win, maakt het alleen maar mooier."

Battaglin was in de lastige finale van de vijfde etappe van de Giro de slimste en de sterkste. Met een goed getimede sprint versloeg de Italiaan zijn landgenoot Giovanni Visconti en de Portugees José Gonçalves in de straten van Santa Ninfa.

De 28-jarige renner, die sinds 2016 voor Lotto-Jumbo rijdt, eindigde dinsdag in de vierde etappe na een vergelijkbare finale nog als derde.

"Ik maakte gisteren een kleine inschattingsfout. Dat wilde ik rechtzetten", stelde Battaglin. "Vandaag liep alles volgens plan en kon ik het vertrouwen van de ploeg belonen met een zege."

Supermooi

De overwinning van Battaglin zorgde ook voor grote vreugde bij de Nederlandse ploeggenoten van Battaglin. "Een heel mooie overwinning van 'Batta'. Dit was echt het plan, we hadden vol ingezet op hem", vertelde Bert-Jan Lindeman.

"Ook George Bennett, onze klassementsman, zat er nog goed bij van voren. Robert Gesink nam het initiatief op de klim door vol door te trekken en Enrico maakt het volgens mij heel mooi af. Dit is geweldig, iets winnen in een grote ronde is echt iets speciaals."

Koen Bouwman was niet verbaasd over het succes van zijn ploegmaat. "De ploeg doet het 't hele jaar al goed, dus dit komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het was ook niet zo dat we een zege nodig hadden, maar voor onze Giro is dit supermooi."

Valpartij

Bouwman was ruim tien kilometer voor de finish betrokken bij een valpartij. "Het was een scherpe bocht naar rechts, heel hectisch allemaal. Achter ons waren jongens die niet meer konden remmen en vervolgens lag alles op een kluitje."

"Jos van Emden was daar ook bij, hij lag op de grond en ik zat er helemaal links van. Uiteindelijk hadden we toch nog vier man van voren en 'Batta' was zo sterk. Ik denk dat hij het misschien ook in zijn eentje nog wel had afgemaakt."

Van Emden kon door de val geel rol spelen in laatste kilometers. "Jammer, ik was er graag bij geweest. Het was wel de bedoeling dat ik Battaglin vandaag zou helpen en ik denk dat ik het ook wel had kunnen doen in deze finale. Maar hij kan het ook alleen, en dat is ook goed hè."