Tom Dumoulin heeft vrijdag direct de macht gegrepen in de Giro d'Italia. De Nederlandse titelverdediger was de snelste in de openingstijdrit over 9,7 kilometer door Jeruzalem.

Dumoulin bleef met een tijd van 12 minuten en 2 seconden de nummer twee en drie, de Australiër Rohan Dennis en de Belg Victor Campenaerts, slechts 2 seconden voor. 

Een van Dumoulins grootste belagers voor de eindzege, Chris Froome, moest genoegen nemen met de teleurstellende 21e plaats op maar liefst 37 seconden achterstand.

De Brit kwam vrijdagochtend ten val toen hij het parcours van de tijdrit verkende. Hij hield daar schaafwonden aan heup en knie aan over.

Dumoulin pakte door zijn overwinning in de chronorace ook automatisch de leiding in het algemeen klassement en kreeg de eerste roze trui om zijn schouders.

Samenvatting Giro d'Italia Etappe 1
154
Samenvatting Giro d'Italia Etappe 1

Lastig

De renners kregen in Jeruzalem een lastig parcours voorgeschoteld, met veel draaien en keren, 3,7 kilometer klimmen, 2,7 kilometer dalen en 3,3 kilometer aan vlakke wegen.

Dumoulin maakte zijn reputatie als wereldkampioen tijdrijden meer dan waar. Hij stond halverwege al bovenaan op de tijdenlijst en daar kwam in de zenuwslopende slotfase geen verandering meer in.

De kopman van Team Sunweb won ook tijd op favorieten als de Brit Simon Yates (20 seconden), de Fransman Thibaut Pinot (33 seconden), de Italiaan Fabio Aru (50 seconden) en de Colombiaan Miguel Angel Lopez (56 seconden).

Achter Dumoulin, Dennis en Campenaerts completeerden de Portugees José Goncalves, de Brit Alex Dowsett, de Spanjaard Peio Bilbao, de Brit Simon Yates, de Duitsers Maximilian Schachmann en Tony Martin en de Italiaan Domenico Pozzovivo de top tien.

Ploegleider Dumoulin verrast door gat met Froome in tijdrit
89
Ploegleider Dumoulin verrast door gat met Froome in tijdrit

Nederlanders

Van de overige Nederlanders vonden Wout Poels (25e), Sam Oomen (29e) en Jos van Emden (33e) hun naam terug in de top vijftig.

Dumoulin kwam met zijn vierde ritwinst in de Giro op gelijke hoogte met Jean-Paul van Poppel, die lang de Nederlander met de meeste etappezeges in de Ronde van Italië was.

Dumoulin werd vorig jaar de eerste Nederlandse man die een grote ronde won sinds de Tour de France-zege van Joop Zoetemelk in 1980.

De etappes van zaterdag en zondag in de Giro worden ook op Israëlische bodem afgewerkt, waarna de renners maandag afreizen naar Italië en daar dinsdag de koers hervatten.

Tijdritzege in Giro van Dumoulin in beeld