Filippo Pozzato verschijnt vrijdag niet aan de start van de Ronde van Italië. De 36-jarige Italiaan is woensdag teruggekeerd naar huis omdat zijn vader in het ziekenhuis ligt en de toestand verslechtert.

Pozzato was met zijn Italiaanse ploeg Wilier Triestina al in Israël, waar de eerste drie Giro-etappes verreden worden, maar geeft prioriteit aan zijn familie.

De 101e editie zou de achtste keer worden dat Pozzato de Giro rijdt. In 2010 won hij een etappe en dat jaar haalde hij met de 45e plaats ook zijn hoogste klassering in het eindklassement.

Pozzato's elf jaar jongere landgenoot Alex Turrin is aangewezen als vervanger. Turrin stond al als eerste reserve genoteerd bij de procontinentale formatie, de dankzij een wildcard mag meedoen aan de Giro.

Giro-vooruitblik: Iedereen kijkt uit naar duel Dumoulin-Froome
358
Giro-vooruitblik: Iedereen kijkt uit naar duel Dumoulin-Froome

Tijdrit

De Giro start vrijdag met een tijdit over 9,7 kilometer door de straten van Jeruzalem. Het is de eerste keer dat de ronde buiten Europa begint. De eerste rit op Italiaanse bodem is dinsdag. Op zondag 27 eindigt de Giro met een vlakke rit van en naar Rome.

Titelverdediger Tom Dumoulin behoort ook dit jaar tot de kanshebbers, maar de absolute topfavoriet is Chris Froome, die na de Tour de France en de Vuelta a España ook de Giro aan zijn erelijst wil toevoegen.