Jakob Fuglsang heeft zaterdag de konininginnenrit van de Ronde van Romandië gewonnen. Primoz Roglic verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement en kan Lotto-Jumbo zondag de eindzege bezorgen.

De 33-jarige Fuglsang kwam na 149 kilometer solo over de meet in de bergetappe van en naar Sion. De Deen van Astana was in de afdaling richting de Zwitserse stad weggereden uit een groepje met onder meer Roglic.

De Sloveen kwam 48 seconden na Fuglsang als eerste over de meet van het achtervolgende groepje. De Colombiaan Egan Arley Bernal van Team Sky werd derde en de Portugees Rui Costa van UAE-Team Emirates vierde.

De 28-jarige Roglic, die vorig jaar een Tour-etappe won, begint zondag met acht seconden voorsprong op nummer twee Bernal aan de afsluitende etappe van de Zwitserse rittenkoers. Richie Porte, die zaterdag vijfde werd, heeft 35 seconden achterstand op Roglic en Fuglsang staat door zijn zege vierde op 1.16.

De vijfde en afsluitende etappe van de Ronde van Romandië, die geldt als laatste test voor de Giro d'Italia, is een Kheuvelachtige rit over 181 kilometer van Mont-sur-Rolle naar Genève.

Kruijswijk

Lotto-Jumbo-renner Steven Kruijswijk begon als nummer vier van het klassement aan de koninginnenrit, maar reed in dinst van ploeggenoot Roglic. Hij zakte in het klassement naar plek zes.

De vlucht van de dag werd gevormd door Thomas De Gendt (die de bolletjestrui pakte), Hugh Carthy, Mikel Nieve, Herman Pernsteiner en Andrey Amador. De vijf reden lang vooruit, maar werden in de zware slotfase rap ingerekend door de aanstormende favorieten.

Op de slotklim moest Roglic het zonder de inmiddels geloste Kruijswijk doen, maar de Sloveen pareerde in zijn eentje aanvallen van vooral concurrent Bernal. De twee kwamen samen met Fuglsang, Rui Costa en Porte boven, maar in de afdaling ging Fuglsang er vandoor. De ervaren Astana-renner bouwde een ruime marge op en gaf die niet meer weg.