Michael Matthews heeft dinsdag verrassend de proloog in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven.

De Australiër van Team Sunweb was met een tijd van vijf minuten en 33 seconden ternauwernood de snelste op het glooiende parcours in Fribourg met een lengte van iets meer dan vier kilometer.

Matthews bleef zowel de Zwitser Tom Bohli (BMC), de Sloveen Primoz Roglic (Lotto-Jumbo) als zijn landgenoot Rohan Dennis (BMC) slechts één tel voor.

De eindwinnaar van vorig jaar, Richie Porte, moest op veertien seconden van Matthews genoegen nemen met de gedeelde zeventiende plaats en is dus gelijk al veroordeeld tot een inhaalrace.

Steven Kruijswijk was op de 31 positie de beste Nederlander, maar ook de kopman van Lotto-Jumbo heeft al negentien tellen achterstand aan zijn broek.

Matthews is vanzelfsprekend de eerste drager van de gele leiderstrui met dus een voorsprong van één seconde op Bohli, Roglic en Dennis.

Zege Matthews in proloog Ronde van Romandië in beeld

Bauhaus

De zege van Matthews is pas de tweede voor Team Sunweb dit seizoen. Phil Bauhaus zorgde eind februari voor de eerste door de derde etappe in de Ronde van Abu Dhabi te winnen.

Matthews brak aan het begin van het seizoen, in de Omloop Het Nieuwsblad, een schouder, waardoor hij de Strade Bianchi en de Tirreno-Adriatico miste en pas in Milaan-Sanremo zijn rentree maakte.

De 27-jarige topsprinter liet echter vorige week met een knappe vijfde plaats in de Waalse Pijl zien weer helemaal de oude te zijn.

De Ronde van Romandië telt in totaal vijf etappes. Woensdag moet het peloton 166,6 kilometer afleggen tussen Fribourg en Delement met onderweg drie beklimmingen van de tweede categorie en eentje van de derde categorie.

De prestigieuze WorldTour-koers geldt als de laatste test voor de Giro d'Italia. Tom Dumoulin verdedigt daarin zijn titel. De Nederlandse blikvanger van Team Sunweb geeft echter geen acte de presénce in Romandië.