Voormalig wielrenner Karsten Kroon heeft tijdens zijn carrière doping gebruikt. Dat bevestigt hij dinsdag tegenover persbureau ANP, nadat het AD eerder op de dag het dopinggebruik al onthulde.

Het AD meldde het dopinggebruik op basis van gesprekken die met Kroon (42) zijn gevoerd. Het onderwerp kwam ter sprake toen er onderhandeld werd over een baan als analist in video-items van de krant.

"Het verhaal klopt", zegt Kroon. "Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt. Dat spijt me en ik neem er alle verantwoordelijkheid voor." Kroon zegt niet om welke verboden middelen het gaat en in welke periode het dopinggebruik plaatsvond.

"Ik wil alle schijn dat ik een bekentenis doe om er zelf beter van te worden vermijden", verklaart hij. "Ik heb tegen Thijs Zonneveld (AD-journalist, red.) gezegd dat ik geen boek met hem ging schrijven om er vervolgens geld mee te verdienen en dat ik geen interview met hem ging doen om vervolgens voor het AD te werken."

​"Dat Zonneveld hier nu op dit voor hem publicitair aantrekkelijke moment mee naar buiten komt, is prima", zegt Kroon, die aan het begin van deze eeuw een specialist was in eendagskoersen. Zijn grootste overwinning is een etappe in de Tour de France van 2002.

Eerlijk

De redactie van het AD wilde dat Kroon eerlijk zou zijn over dopinggebruik. Voordat hij zou beginnen als analist, zou Kroon naar buiten treden over zijn dopingverleden, maar dat kwam er uiteindelijk nooit van.

Daarop besloot de krant het nieuws dinsdag zelf naar buiten te brengen. "Kroon zelf sprak het liefst zo min mogelijk over het onderwerp. Hij zweeg of hij ontweek er vragen over. Bij het AD vonden en vinden we dat niet passen bij een analyticus; die moet kunnen zeggen wat hij denkt over elk onderwerp", schrijft de krant. "Oók over doping."

"Het zou hypocriet zijn hem naar zijn mening over een dopinggeval in de Giro te vragen, terwijl hij zelf niet over zijn eigen verleden wilde praten."

Eurosport

Kroon is sinds 2014 wielercommentator bij Eurosport. De zender laat aan NU.nl weten dat zijn bekentenis geen gevolgen heeft voor zijn werkzaamheden.

"Karsten heeft, net als diverse collega-renners uit het profpeloton uit die tijd, bekend dat hij tijdens een periode in zijn actieve carrière verboden middelen heeft gebruikt", aldus een woordvoerder van Eurosport. "Belangrijkste voor Eurosport is dat hij nu zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door openheid te geven en spijt te betuigen. Daar laten we het voor nu bij."

Carrière

In 2013 kwam naar buiten dat Kroon meerdere malen afwijkende bloedwaarden zou hebben gehad, wat zou kunnen duiden op epo-gebruik. In 2004 werd hij daarvoor gewaarschuwd door de internationale wielerunie UCI.

Kroon was renner in een periode waarin veel doping werd gebruikt in het peloton. Tientallen renners van zijn generatie werden betrapt en geschorst en onder anderen Lance Armstrong en Michael Boogerd bekenden na afloop van hun carrière stelselmatig doping te hebben gebruikt.

"Ik was beroepswielrenner in een heel moeilijke tijd en heb enorm veel respect voor mijn collega's die destijds de verleiding doping te gebruiken hebben weten te weerstaan", zegt Kroon. "Gelukkig is de sport sindsdien enorm veranderd."

"Ik ben beroepswielrenner geworden net na de Festina-affaire, heb de epo-test, de 'whereabouts' en het bloedpaspoort zien komen. Ik heb de sport waar ik zoveel van houd zien evolueren en ik ben ervan overtuigd dat het op het moment zuiverder dan ooit is."

Kroon, die tussen 1999 en 2014 voor Rabobank, Team CSC/Saxo Bank, BMC en wederom Saxo Bank reed, wil de huidige generatie wielrenners "niet belasten" met zijn verleden. "Ik wens het daarom hier op het moment bij te laten, maar als daar behoefte aan, is zal ik buiten het seizoen uitgebreid mijn verhaal doen."