Bob Jungels heeft zondag de 104e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Luxemburgse kampioen verraste in de slotfase de favorieten en kwam solo over de streep in Ans.

In de koers over 258 kilometer, waarin elf klimmetjes waren opgenomen, reden aanvankelijk negen renners vooruit. Toen zij allemaal waren ingerekend, ontbrandde de strijd bij de favorieten.

Outsider Jungels profiteerde van een uitgekiende strategie van zijn ploeg Quick-Step Floors, dat dit voorjaar uiterst dominant is in het peloton. Hij behield zijn voorsprong op de jagende favorieten en boekte daarmee de 27e seizoenszege van zijn ploeg.

Een eindje achter Jungels kwam Michael Woods van EF-Drapac als tweede over de finish en completeerde Romain Bardet (AG2R La Mondiale) het podium. Tom Dumoulin, die zich voorbereidt op de Giro d'Italia, werd vijftiende. Zijn Team Sunweb-collega Sam Oomen was op plek twaalf de beste Nederlander.

Alejandro Valverde, de winnaar van vorig jaar, kwam als dertiende over de finish en bleef daarmee steken op vier zeges (2006, 2008, 2015 en dus 2017). Bij een zege had hij recordhouder Eddy Marckx (vijf overwinningen) geëvenaard.

Eerder op de dag was Anna van der Breggen de sterkste in de vrouwenkoers. De Zwols gaf haar ijzersterke voorjaar daarmee nog meer glans. Ze won eerder al Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl.

Kopgroep

De mannenkoers van Luik-Bastenaken-Luik werd gekleurd door een kopgroep waartoe geen Nederlanders behoorden. De vlucht van de dag werd gevormd door vier Belgen (Loïc Vliegen, Antoine Warnier, Mathias Van Gompel en Jerome Baugnies), drie Fransen (Anthony Perez, Paul Ourselin en Florian Vachon), een Brit (Mark Christian) en een Deen (Casper Pedersen).

Het negental pakte een maximale voorsprong van een kleine zes minuten. Met de finale in zicht en nog ongeveer de helft van het totale aantal klimmetjes te gaan bleven Baugnies, Perez, Ourselin en Christian vooraan over. Hun marge ten opzichte van het peloton bedroeg lange tijd zo'n drie minuten.

Toen het peloton écht aanzette hield alleen Wanty-Groupe Gobert-renner Baugnier nog even stand, maar ook hij moest zich met nog ongeveer twintig kilometer te gaan overgeven.

Vervolgens was het Philippe Gilbert die namens Quick-Step op de steile Roche-aux-Faucons de knuppel in het hoenderhok gooide. In het spektakel dat volgde sprong Gilberts ploeggenoot Jungels weg en hij pakte een voorsprong van ruim een halve minuut op de uitgedunde groep achter hem.

Terwijl onder anderen Wout Poels (de winnaar van 2016) moest lossen bij de favorieten, viel Jungels vooraan allesbehalve stil. De nummer acht van de Giro van vorig jaar kreeg het in de slotkilometers wel zwaar, maar hield stand. Hij is na Marcel Ernzer (1954) en Andy Schleck (2009) de derde Luxemburgse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik.