Anna van der Breggen heeft zondag net als vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Ze eindigde haar ijzersterke voorjaar daarmee in stijl.

De Nederlandse kwam na ruim 118 kilometer solo over de streep in Luik nadat ze in de laatste kilometer de Australische Amanda Spratt achter zich had gelaten.

Van der Breggen (28) won eerder dit seizoen ook al Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl. Ze is daardoor leidster in het WorldTour-klassement.

Annemiek van Vleuten finishte als derde door sneller te sprinten dan de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman. Ellen van Dijk (vijfde) en Sabrina Stultiens (zesde) completeerden de top zes.

De finale van de wedstrijd begon met een demmarage van Spratt, die al snel vijftig seconden voorsprong pakte op een achtervolgende groep met daarbij onder meer Van der Breggen, Van Vleuten en Moolman.

Favoriet

Op de Côte de Saint-Nicolas, de laatste beklimming van de dag, reden Van der Breggen en Moolman samen weg bij de andere achtervolgers. Moolman kon al snel het tempo van Van der Breggen niet meer bijbenen en moest de Nederlandse laten gaan.

Van der Breggen kwam op vijf kilometer van de streep bij Pratt, die de Nederlandse in de slotkilometer ook niet meer kon bijhouden. De renster van Boels-Dolmans maakte daardoor haar favorietenrol waar en kwam net als vorig jaar als eerste over de streep.

Marianne Vos was eerder tijdens de wedstrijd betrokken bij een valpartij in het peloton, stapte weer op de fiets, maar moest na de finish toch voor onderzoek naar het ziekenhuis. Daar bleek ze haar sleutelbeen te hebben gebroken.