Michael Valgren heeft zondag de 53e editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Deen van Astana kwam na 263 kilometer als eerste over de finish na een bloedstollende finale in de Nederlandse wielerklassieker.

Valgren troefde Roman Kreuziger, de winnaar van 2013, af in een sprint-à-deux. Enrico Gasparotto, die in 2012 en 2016 de Gold Race won, legde beslag op de derde plaats.

Wereldkampioen Peter Sagan kwam op negentien seconden als vierde over de finish in Berg en Terblijt en Alejandro Valverde eindigde als vijfde. Oscar Riesebeek was op de 21e plaats de beste Nederlander.

Valgren is na Bjarne Riis in 1997 de tweede Deense winnaar van de Limburgse heuvelklassieker. Twee jaar geleden moest hij nog genoegen nemen met de tweede plek achter Gasparotto.

De 26-jarige Valgren boekte zijn tweede grote zege van dit seizoen. Eind februari soleerde hij naar de overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad.

Tankink

Na een minuut stilte voor de vorige week overleden Michael Goolaerts gingen al vroeg in de wedstrijd negen renners op avontuur, onder wie Riesebeek en Bram Tankink. De twee Nederlanders werden vergezeld door Tsgabu Grmay, Willie Smit, Matteo Bono, Lawson Craddock, Edward Dunbar, Marco Tizza en Preben Van Hecke.

De kopgroep kreeg de zegen van het peloton en bouwde een voorsprong van ruim een kwartier op. De vluchters reden lange tijd vooruit, maar op 50 kilometer van de finish was hun voorsprong nog zo'n drie minuten.

Na 200 kilometer in de aanval  te hebben gereden ging het voor Tankink vooraan te snel. De Nederlander, die voor de laatste keer de Amstel Gold Race reed, moest op 35 kilometer van de meet lossen. Ook Smit en Tizza haakten af uit de kopgroep.

Op 27 kilometer van de finish was Kreuziger de eerste van de favorieten die in de aanval ging. De Tsjech kreeg even later gezelschap van Gasparotto en de twee oud-winnaars sloegen een gaatje met de achtervolgende groep.

Riesebeek

Kreuziger en Gasparotto voegden zich na de laatste passage van de Cauberg bij de zes koplopers, die nog een kleine voorsprong hadden op de groep met favorieten. Na de Geulhemmerberg - op 13 kilometer van de meet - reden onder anderen Sagan en Greg Van Avermaet naar de kopgroep.

Ook Valverde, Valgren, Tim Wellens, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang en Daryl Impey sloten kort daarna aan. In de finale probeerde de dappere Riesebeek nog weg te komen, maar de Roompot-renner kreeg weinig ruimte.

Uiteindelijk bleef een groepje van acht renners over, waaruit Valgren op twee kilometer van de meet ontsnapte. Kreuziger kon nog net in het wiel van de Astana-renner komen, maar moest zich in de sprint alsnog gewonnen geven. Gasparotto slaagde er net niet meer in aansluiting te vinden bij het duo.