Omar Fraile heeft vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven.

De 27-jarige Spanjaard van Astana was na 164,7 kilometer tussen Vitoria-Gasteiz en Eibar de sterkste in de sprint van een flink uitgedund groepje.

De Sloveen Primoz Roglic van Lotto-Jumbo (tweede) en zijn landgenoot Ion Izagirre van Bahrain-Merida (derde) completeerden het podium.

Roglic heeft de eindzege voor het grijpen. Hij verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement doordat zijn naaste achtervolger, de Fransman Julian Alaphilippe van Quick-Step Floors, wegviel.

Roglic verdedigt zaterdag in de afsluitende heuvelachtige zesde etappe een voorsprong van maar liefst 2.13 minuten op de nieuwe nummer twee, Mikel Landa van Movistar.

Bauke Mollema eindigde op een kleine anderhalve minuut als veertiende en zakte in het klassement van de derde naar de vijfde plaats. De Groninger heeft drie minuten en zes seconden achterstand op Roglic.

Landa

Fraile was in de vijfde etappe één van de dertien mannen die gelijk bij vertrek voor de aanval koos en ook een vrijgeleide kreeg van het peloton.

De koplopers fietsten al snel een voorsprong van vijf minuten bij elkaar en dat was voor Movistar het startsein om de achtervolging in te zetten.

Het gat bedroeg daardoor na de eerste van de drie beklimmingen in de laatste zeventig kilometer, de Elosua, nog maar drie minuten.

Dat verschil was voor Landa genoeg om de oversteek te wagen en zijn demarrage zorgde er ook nog eens voor dat er enorme chaos ontstond in het peloton.

Helemaal toen de kopman van Movistar het op de tweede berg, de Endoia, nog een keer probeerde, wat er toe leidde dat Alaphilippe, Mollema en zijn teamgenoot Nairo Quintana moesten lossen.

Landa kreeg alleen Roglic en Izagirre met zich mee en het drietal voegde zich op tien kilometer van de meet bij Fraile en co. Doordat de absolute finale vlak was, was een sprint onvermijdelijk en daarin liet Fraile iedereen zijn hielen zien.