Julian Alaphilippe heeft dinsdag ook de tweede etappe van de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De Fransman van Quick-Step Floors kwam na een heuvelachtige rit van 166,7 kilometer naar Bermeo als eerste binnen. 

Alaphilippe sloeg acht kilometer voor de finish een gaatje en kreeg vlak voor de afdaling gezelschap van Gorka Izagirre, Mikel Landa en Primoz Roglic. In de sprint toonde de klassementsleider zich iets sterker dan de rest.

Lotto-Jumbo-renner Roglic won de strijd om de tweede plek, voor de Spanjaarden Izagirre (derde) en Landa (vierde). Bauke Mollema kwam in de achtervolgende groep op zo'n vijftien seconden van Alaphilippe binnen. 

De 25-jarige Alaphilippe, die maandag ook al de eerste rit in de Ronde van Baskenland op zijn naam schreef door de sprint te winnen van Roglic, bezorgde Quick-Step al de 23e zege dit seizoen.

In het algemeen klassement heeft hij nu acht seconden op Roglic en 39 tellen voorsprong op Izagirre. Mollema is op de dertiende plaats de beste Nederlander. De renner van Trek-Segafredo heeft een achterstand van 33 seconden op Alaphilippe.

In de derde etappe van woensdag vertrekken de renners van Bermeo naar Valdegovia in een rit van ruim 184 kilometer. De Spaanse rittenkoers begon maandag en duurt nog tot en met zaterdag. 

Alaphilippe wint ook tweede rit Ronde van Baskenland

Waaiers

De openingsfase van de tweede etappe in Baskenland werd getekend door waaiers, die het peloton na 35 kilometer in tweeën opsplitsten. Vlak voor de eerste beklimming was het gat tussen de twee groepen al meer dan een minuut, terwijl in de voorste formatie ondertussen elf renners een gaatje wisten te slaan. 

De laatste groep vond, mede door het werk van Lotto-Jumbo en Quick-Step aan kop, pas halverwege de koers weer de aansluiting met de voorste formatie, waardoor het herstelde peloton de jacht kon inzetten op de elf leiders.

De kopgroep hield het lang vol, maar zag de voorsprong langzaam slinken en werd zeventien kilometer voor de finish gegrepen. David Lopez bleef in zijn eentje nog even vooruit, maar ook de Spanjaard van Team Sky moest vlak voor de 5,5 kilometer lange slotklim capituleren.

Meerdere renners probeerden in het slot weg te rijden, maar alleen Alaphilippe slaagde erin om een gaatje te slaan. Hij kreeg weliswaar vrijwel direct gezelschap van Izagirre, Landa en Roglic, maar na de lange afdaling richting de meet was zijn sprint sterk genoeg om zijn tweede etappe op rij te winnen.