Na drie podiumplekken hoopt Greg Van Avermaet zondag eindelijk de hoogste trede te mogen beklimmen in de Ronde van Vlaanderen. De Belg beschikt naar eigen zeggen over de benodigde vorm om het 'monument' te winnen.

"Ik ben blij dat de Ronde van Vlaanderen eindelijk weer voor de deur staat", blikt de 32-jarige Van Avermaet, die twee keer tweede en één keer derde werd, vooruit op de site van zijn ploeg BMC.

Vorig jaar moest Van Avermaet de overwinning nog aan zijn landgenoot Philippe Gilbert laten, maar richting de editie van zondag staat hij er goed voor. De Belg maakte woensdag indruk in Dwars door Vlaanderen en werd vorige week derde in de E3 Harelbeke.

"Ik steek in de vorm waarop ik hoopte", stelt hij tevreden vast. "Maar het wordt een zware koers. Je wint hier niet zomaar, vertel ik uit ervaring, maar we zijn er klaar voor om ook dit jaar weer een poging te wagen. Het team is goed bezig en dat geldt ook voor mij."

Geluk

Als Vlaming heeft Van Avermaet 'De Ronde' al van jongs af aan hoog op zijn verlanglijstje prijken. De puzzelstukjes vielen tot dusver echter niet op hun plek voor de olympisch kampioen op de weg.

"Van alle klassiekers is deze mij het meest op het lijf geschreven. In koersen als deze draait het voor 90 procent om de benen en voor de overige 10 procent komt het aan op geluk. Je kunt geweldig rijden, maar uiteindelijk moet alles op zijn plek vallen. Hopelijk wordt dit mijn jaar."

Van Avermaet gaat zondag als een van de topfavorieten van start in de 'hoogmis' van het Vlaamse wielerjaar. Ook zijn landgenoten Tiesj Benoot en Sep Vanmarcke, wereldkampioen Peter Sagan, de Nederlander Niki Terpstra en titelverdediger Gilbert worden tot de kanshebbers gerekend.

Zondag om 10.30 uur worden de renners op gang geschoten in Antwerpen. Het peloton zet vervolgens koers richting Oudenaarde en passeert onderweg ook Van Avermaets geboorteplaats Zogge.