Timo Roosen is door de ploegleiding van Lotto-Jumbo aangewezen als kopman voor de Ronde van Vlaanderen, die zondag wordt verreden. De 25-jarige Brabander moet het gat vullen dat is ontstaan door de afwezigheid van Lars Boom. 

Boom onderging in januari een operatie waarbij hartritmestoornissen werden verholpen en ondervond in Parijs-Nice dat hij nog niet voldoende hersteld is. Hij laat daarom zijn favoriete voorjaarsklassiekers schieten en maakt zaterdag een voorzichtige rentree in de Volta Limburg Classic. 

"Omdat Lars niet start, gaan we anders deze wedstrijd in. We zullen proberen vrijer te koersen. We zijn benieuwd wat Timo en Amund kunnen. Ze moeten proberen een mooie uitslag te rijden", lichtte ploegleider Nico Verhoeven donderdag toe. 

Roosen werd woensdag nog dertiende in Dwars door Vlaanderen. Ook de Noor Amund Grøndahl Jansen geniet een beschermde status bij de Nederlandse wielerploeg.

De formatie voor zondag bestaat verder uit de Nederlanders Jos van Emden, Pascal Eenkhoorn en Bram Tankink, de Duitser Robert Wagner en de Belg Maarten Wynants.

De laatste keer dat een Nederlander de Ronde van Vlaanderen won dateert van 1986. Adri van der Poel kwam toen als eerste aan in Meerbeke.