Lance Armstrong is zondag toch niet als eregast aanwezig bij de Ronde van Vlaanderen. De voormalig wielrenner, levenslang geschorst vanwege zijn dopingbekentenis, kampt met trieste familieomstandigheden.

"Het spijt me enorm dat ik door familieomstandigheden de Ronde van Vlaanderen niet kan bijwonen", schrijft Armstrong dinsdag op zijn Facebookpagina.

"Onverwacht moet ik nu dicht bij huis blijven. Ik ben blij dat organisator Wouter Vandenhaute in de persoon van Roberto Martinez, de coach van de Belgische voetbalploeg, een goede vervanger heeft kunnen vinden. Hij is een goede spreker en naar ik hoorde ook een groot wielerfan."

Armstrong zou naast het bijwonen van de koers vrijdag ook voor de 'Tour of Flanders Business Academy' een toespraak houden voor zo'n tweeduizend wielerliefhebbers.

Brief

De komst van Armstrong naar Vlaanderen werd lang niet door iedereen toegejuicht. Velen vonden het ongepast dat de geboren Texaan, die zijn zeven Tourzeges moest inleveren na zijn dopingbekentenis in 2013, door Vandenhaute was uitgenodigd.

Zo zei de voorzitter van de internationale wielerunie UCI, David Lappartient, dat de aanwezigheid van Armstrong niet positief is voor het wielrennen en stuurde hij de Amerikaan ook een brief met het verzoek om weg te blijven.

Armstrong zou bij de Ronde van Vlaanderen zijn rentree maken in de wielerwereld. Hij gaf in 2015 al wel eens op eigen houtje acte de présence bij de Tour, waar hij geld inzamelde voor de bestrijding van leukemie. Hij kreeg ook toen veel kritiek van prominenten uit de sport, maar trok zich daar eveneens niets van aan.

Zondag leggen de renners in de 102e editie van de Ronde van Vlaanderen zo'n 250 kilometer af tussen Antwerpen en Oudenaarde. Vorig jaar ging de zege naar de Belg Philippe Gilbert.