De organisatie van de Ronde van Catalonië heeft zaterdag besloten om de zesde etappe met bijna tachtig kilometer in te korten vanwege hevige sneeuwval.

Door de wijziging worden twee pittige cols geschrapt en begint de rit niet in Vielha, maar in La Pobla de Segur. Het peloton legt geen 194,6, maar 117 kilometer af en finisht wel volgens planning in Torrefarera.

Eerder kortte de organisatie ook al de door Thomas De Gendt gewonnen derde etappe in. Die rit zou op ruim twee kilometer hoogte eindigen, maar werd eveneens aangepast vanwege de weersomstandigheden.

Fabio Aru gaat overigens niet meer van start in de zesde etappe. De Italiaan van UAE Emirates, die toewerkt naar de Giro d'Italia, heeft een blessure aan zijn linkerbeen. Onderzoek moet aantonen hoe ernstig zijn kwetsuur is. Aru speelde al geen rol van betekenis meer in het klassement.

Valverde

Vrijdag werd de vijfde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen door Jarlinson Pantano. De leiderstrui zit om de schouders van Alejandro Valverde, die een voorsprong van zestien tellen heeft op nummer twee Egan Bernal.

De ingekorte rit naar Torrefarera is de voorlaatste in de Spaanse rittenkoers, die zondag traditiegetrouw eindigt met de slotrit in Barcelona. Daarbij wordt de Montjuïc acht keer beklommen.