Jerome Cousin heeft donderdag de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Franse renner van Direct Energie rekende in de finishstraat in Sisteron af met zijn Duitse medevluchter Nils Politt en bleef het peloton nipt voor. 

Mike Teunissen werd op de achtste plaats de beste Nederlander. Koen de Kort finishte als tiende.

Wout Poels behoudt zijn tweede plaats in het algemeen klassement. De renner van Team Sky, die woensdag de tijdrit won, heeft een achterstand van vijftien seconden op leider Luis Leon Sanchez.

Poels heeft nog drie dagen de tijd om Astana-renner Sanchez uit de leiderstrui te rijden. De zesde, zevende en achtse etappe gaan allemaal over bergachtig terrein.

Dylan Groenewegen, die maandag de tweede etappe won, ging in de vijfde rit niet meer van start. De sprinter van Lotto-Jumbo heeft last van verkoudheid. Hetzelfde geldt voor Lars Boom, die eveneens besloot de koers te verlaten.

Beklimmingen

Cousin reed samen met zijn landgenoten Nicolas Edet, Julien El Fares en Politt al vroeg in de 163 kilometer lange etappe weg uit het peloton. De vier hielden stand op de eerste drie beklimmingen van de dag, waarvan de Col de Lagarde-d'Apt van de eerste categorie de zwaarste was.

Op weg naar de laatste hindernis in de vijfde rit, de Côte de la Marquise (derde categorie), spatte de kopgroep uiteen. Eerst probeerde Politt alleen weg te komen, maar vlak na de top op dertien kilometer van de streep werd de Duitser bijgehaald door Cousin.

Team Sky hield voor Poels, de nummer twee in het klassement, het verschil met de koplopers onder controle. Het was daarna echter aan de sprintersploegen om het gat te dichten en dat lukte net niet.

Kopwerk

Cousin profiteerde van het vele kopwerk dat Politt had verricht en trok in een sprintje aan het langste eind. André Greipel won op vier seconden de sprint het peloton.

"Ik heb het slim gespeeld. Niet leuk voor hem, maar ik heb hard genoeg gewerkt om die voorsprong tot boven de vijf minuten te krijgen. Ik vind niet dat deze zege gestolen is'', vertelde de met een baard getooide Fransman. 

Voor de 28-jarige Cousin was het zijn tweede zege als wielerprof. Vijf jaar geleden won hij een etappe in de Ster van Bessèges.