Mark Cavendish is opnieuw enige tijd uit de roulatie. De 32-jarige Britse sprinter van Dimension Data heeft een gebroken rib overgehouden aan zijn valpartij tijdens de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico van woensdag.

Cavendish smakte halverwege de chronorace met hoge snelheid tegen het asfalt en kwam uiteindelijk flink gehavend over de finish in Lido di Camaiore.

De eenmalig wereldkampioen op de weg klaagde gelijk over pijn in de borst en liet zich verder onderzoeken in het ziekenhuis. Daar kwam een breuk van zijn zevende rib aan het licht.

"Hij ging bij een snelheid van zo'n 55 kilometer onderuit", gaf één van de doktoren van Dimension Data te kennen.

Cavendish maakte in de Tirreno-Adriatico juist zijn rentree na een hersenschudding, vorige maand opgelopen bij een val in de Ronde van Abu Dhabi.

Tijdens de eerste etappe van de Italiaanse rittenkoers ging het dus weer mis voor 'Cav', die tot overmaat van ramp ook nog eens uit de ronde werd gezet door de organisatie omdat hij de tijdslimiet had overschreden.

Putdeksel

Opmerkelijk genoeg is hoogstwaarschijnlijk een losliggende putdeksel de oorzaak van de zware valpartij van Cavendish.

"Het is wellicht een put in het wegdek die ervoor gezorgd heeft dat zijn achterwiel begon te slingeren. Zo lagen er tientallen op die lange rechte weg. Hij is daar met 60 kilometer in gereden", zei ploegleider Rolf Aldag.

Dimension Data kwam er in de ploegentijdrit niet aan te pas. De Zuid-Afrikaanse formatie moest zich met ruim een minuut achterstand op BMC tevredenstellen met de achttiende plaats.

De tweede etappe van de Tirreno-Adriatico, die het peloton donderdag over 167 kilometer van Camaiore naar Follonica voert, is gemaakt voor sprinters, maar Cavendish zal dus geen rol meer spelen in de strijd om de ritzege.

De Tirreno-Adriatico duurt tot en met volgende week dinsdag. Damiano Caruso is de eerste leider in de 'koers van de twee zeeën'.