Voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie (UCI) wil dat zijn organisatie een onderzoek instelt naar de praktijken van Team Sky.

Dat zei de Fransman woensdag tegen de BBC naar aanleiding van bevindingen van een Britse parlementaire commissie. Daaruit bleek dat Tourwinnaar Bradley Wiggins en mogelijk meerdere Sky-renners in 2012 een astmamedicijn (corticosteroïde triamcinolon) misbruikten als prestatiebevorderend middel.

Strikt genomen zijn de regels van wereldantidopingbureau WADA niet overtreden, maar de ethische lijn is wel overschreden, zo luidde het oordeel van de onderzoekscommissie.

"Wij hebben een antidopingorganisatie die de macht heeft dit te onderzoeken en ik vind dat die van deze mogelijkheid gebruik moet maken", aldus Lappartient.

"Iedereen behoort te weten of Wiggins en Sky de dopingregels hebben overtreden. Als het middel daadwerkelijk is aangewend om de prestaties te verbeteren, is er sprake van bedrog."

Laster

Russische hackers maakten twee jaar terug openbaar dat Wiggins, onder meer kort voor zijn eindzege in 2012 in de Tour de France, met toestemming de verboden corticosteroïde triamcinolon kon gebruiken. 

Wiggins doet alle aantijgingen af als laster en denkt dat iemand zijn reputatie wil beschadigen.