Tiesj Benoot heeft zaterdag de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Belg kwam na een zware koers over 184 kilometer solo aan in Siena.

Het is voor de 23-jarige coureur van Lotto Soudal pas zijn eerste overwinning bij de profs. Wel verzamelde hij al verschillende ereplaatsen in zware koersen als de Ronde van Vlaanderen en Omloop Het Nieuwsblad.

Benoot liet op zo'n elf kilometer van de streep zijn landgenoot Wout van Aert en de Fransman Romain Bardet achter zich en pakte snel een voorsprong van een halve minuut. Die marge gaf hij in de slotfase niet meer weg.

Achter de ontketende Belg legde Bardet beslag op de tweede plaats. Veldrijder Van Aert zag een knap optreden beloond worden met de derde plaats.

Benoot kon zijn geluk niet op met de zege. "In België worden journalisten bijna gek als je als jonge renner iets wint", jubelde hij. "Er werd veel van me verwacht, de druk was groot. Maar ik heb steeds gezegd: ik zal niet vaak winnen, maar als ik win is het een grote koers."

Modderig

De koers over de witte grindpaden in Toscane kende dit jaar een bijzonder zwaar verloop. Door de regen waren de paden modderig geworden, waardoor de coureurs getekend de meet bereikten.

Ook topcoureurs als wereldkampioen Peter Sagan, Alejandro Valverde en Tom Dumoulin stonden aan de start, maar zij deden niet mee om de zege.

De Strade Bianche maakt sinds vorig jaar deel uit van de WorldTour. De zege ging toen naar de Pool Michal Kwiatkowski.