De Nederlandse teamsprinters en Kirsten Wild hebben woensdag goud veroverd op de openingsdag van de WK baanwielrennen in Apeldoorn.

Nils van Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland versloegen in de finale van de teamsprint de Britten Jack Carlin, Ryan Owens en Jason Kenny (42,727 tegen 43,231).

Hoogland nam daarin de plaats in van Matthijs Büchli, die in de kwalificaties en de halve finale zijn opwachting mocht maken.

Frankrijk (Sebastien Vigier, Quentin Lafargue en Francois Pervis) pakte het brons door in de troostfinale Rusland (Alexander Sharapov, Pavel Yakushevskiy en Aleksandr Dubchenko) opzij te zetten.

Nederland moest in de afgelopen twee WK's in Hongkong (2017) en Londen (2016) nog genoegen nemen met het zilver.

Zilver

De Nederlandse teamsprintsters legden in het Omnisport in de Gelderse stad vlak voor de wedstrijd van de mannen beslag op het zilver.

Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx waren in de finale niet opgewassen tegen de Duitsers Miriam Welte en Kristina Vogel.

Duitsland was in de halve finales nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelverdediger Rusland, dat nog wel met het brons ervandoor ging door in de troostfinale China te kloppen.

Duitsland won op de laatste twee WK's en ook op de Olympische Spelen van twee jaar geleden in Rio de Janeiro nog brons.

Wild

Wild was woensdag aan het begin van de avond op overtuigende wijze de sterkste op het niet-olympische onderdeel scratch.

De 35-jarige Almelose ging op vier ronden voor het einde alleen op avontuur en kwam uiteindelijk ook solo over de finish.

Wild hield de Belgische Jolien D'Hoore (zilver) en de Deense Amalie Dideriksen (brons) achter zich. De Française Valentine Fortin werd aanvankelijk als de nummer twee genoemd, maar zij bleek een ronde gedubbeld.

Wild kroonde zich in 2015 in Saint-Quentin-en-Yvelines ook al tot wereldkampioen op de scratch waarbij na tien kilometer om de medailles wordt gesprint.